понеділок, 26 червня 2023 07:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Японія готова дозволити частковий експорт летального озброєння

Японія готова дозволити частковий експорт летального озброєння
Ймовірно, уряд прем'єр-міністра Фуміо Кішиди змінив свою позицію щодо принципів Японії щодо експорту озброєнь на тлі вторгнення РФ до України. Фото: pixabay.com

Японія планує дозволити експорт деяких видів військової техніки на тлі російського повномасштабного вторгнення до України.

Уряд країни організував консультації, на яких правлячим партіям пояснили, що деякі види озброєння можуть експортуватися без порушення суворих національних правил експорту зброї, повідомляє Kyodo.

"Прикладами дозволеної для експорту продукції вважають легкові та вантажні автомобілі без озброєння, машини спостереження та тральщики сил самооборони. Ймовірно, уряд прем'єр-міністра Фуміо Кішиди змінив свою позицію відносно принципів Японії щодо експорту озброєнь", – пише видання.

Джерело в японському уряді повідомило, що засідання, під час якого представникам Ліберально-демократичної партії та партії Комейто повідомили про можливість часткового експорту військової техніки, відбулося ще у травні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японія допоможе Україні подолати наслідки підриву Каховської ГЕС

Японія може експортувати військову техніку до країн, з якими співпрацює у сфері безпеки, якщо метою їхнього використання буде порятунок, транспортування, розмінування чи спостереження.

"Уряд окремо вирішуватиме, чи можна передавати летальну зброю у кожному конкретному випадку", – заявив міністр оборони Японії Ясуказу Хамада.

Раніше японський уряд зобов'язався сприяти експорту оборонної техніки для створення сильної та стійкої промисловості у цій галузі.

Японія з початку повномасштабної війни надає Україні фінансову та матеріальну допомогу. Токіо передав ЗСУ та рятувальникам каски, бронежилети та аптечки.

У травні Японія запровадила новий пакет санкцій проти Російської Федерації. До нього увійшли 17 фізичних та 78 юридичних осіб із РФ, а також сім громадян України, які сприяють ворогу в окупації.

Країна вже заборонила експорт у Росію напівпровідників, обладнання для видобування нафти, предметів розкоші, квантових комп'ютерів та 3D-принтерів. Під обмеженнями перебувають також вакцини, медичне обладнання та ліки.

У "чорному списку" Японії тепер значаться загалом 700 фізичних осіб і 207 організацій із РФ та 311 фізичних осіб з-поміж поплічників агресора на тимчасово окупованих територіях України.

Зараз ви читаєте новину «Японія готова дозволити частковий експорт летального озброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі