пʼятниця, 01 жовтня 2010 11:53

Янукович сам вирішуватиме, як інтегруватись у Європу

Янукович сам вирішуватиме, як інтегруватись у Європу
Президент України Віктор Янукович заявляє, що Україна буде сама вибирати темпи, методи і форми інтеграції до Європейського Союзу відповідно до національних інтересів.

Про це він заявив на відкритті 7-го саміту Ялтинської Європейської Стратегії в Ялті в п"ятницю.

"У країні немає альтернативи європейському вибору. Але, оскільки Європейський Союз не готовий навіть обговорювати членство Україні, ми будемо самі вибирати темпи, форми і методи інтеграції у відповідності з своїми національними інтересами", - сказав президент.

За словами глави держави, першочерговим завданням України у зовнішній політиці є на даному етапі укладання з ЄС угоди про Асоціацію, що передбачає створення зони вільної торгівлі. Ще одним важливим питанням є введення безвізового режиму з ЄС.

"З усіх цих питань триває напружений переговорний процес", - підкреслив президент.

Разом з тим, український президент висловив переконання, що асоційовані відносини між Україною і Європейським Союзом повинні активно формуватися, не чекаючи офіційного підписання і ратифікації угоди про Асоціацію.

За його словами, сьогодні існує багато практичних питань, які необхідно вирішити за наступні 3-5 років.

"Але одного бажання України створити зону вільної торгівлі з ЄС недостатньо", - зазначив Янукович.

"Формально ЄС не проти бачити Україну в своєму співтоваристві. Але для швидкого просування України мало такого формального підходу", - вважає глава держави.

Зокрема, Янукович навів приклад, що зараз Євросоюз пропонує одномоментно зняти тарифні та нетарифні обмеження на європейський імпорт.

"Вартість такого кроку для українського бюджету 20% надходжень від оподаткування імпорту", - сказав він.

У той же час, підкреслив президент, для того, щоб Україна при лібералізації свого торговельного режиму повною мірою змогла компенсувати бюджетні витрати і налагодити експорт до ЄС, наприклад, продукції сільського господарства, необхідні дуже великі капіталовкладення.

"Мова йде про мільярди євро", - акцентував Янукович.

У той же час, глава держави в черговий раз запевнив, що європейський вибір є незмінним для української влади.

При цьому, Янукович зауважив, що в Україні розуміють, що шлях до ЄС лежить через глибокі внутрішні зміни, радикальні реформи, зокрема, у сфері економіки.

"Переконаний, нам вдасться досягти результатів. Це буде реальним доказом прагнення України стати повноправним членом Європейського Союзу", - сказав український президент.

Інтерфакс
Зараз ви читаєте новину «Янукович сам вирішуватиме, як інтегруватись у Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі