середа, 15 вересня 2010 07:03

"Влада поводиться так, ніби це вона утримує Євросоюз"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Під час одноденного візиту до Брюсселя Віктор Янукович зустрівся із лідерами Євросоюзу — Германом ван Ромпеєм і Жозе Мануелем Баррозу.

— Найбільша інтрига візиту — поступки України в переговорах про зону вільної торгівлі та поступки Євросоюзу в питанні візового режиму, — коментує експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 40 років. — Позиція української сторони в переговорах — досить тверда і непоступлива. І хоч ЄС фактично фінансує Україну, про що свідчать останні 610 мільйонів євро його допомоги, наша влада поводиться так, ніби це вона утримує Єврозоюз. Із точки зору національних інтересів це виглядає патріотично, але в Європі це сприймають як завищені амбіції. Тому-то українці копіюють стиль росіян, щоби виглядати в очах європейських колег адекватнішими за попередників.

Українці копіюють стиль росіян

Думаю, на саміті в листопаді не буде прогресу щодо зони вільної торгівлі. Про поступки говоритимуть, але рішення не приймуть. Проте цілком можливо, що започаткують процес скасування візового режиму, який триватиме десь два-чотири роки.



Януковича закликали поважати здобутки "помаранчевих"


Європейська преса коментує візит президента України до Брюсселя.


"ЕУобсервер", Бельгія

"Перед обідом Янукович передав м"яча Євро-2012 голові Ради ЄС Герману ван Ромпею. "Як нагадування про те, що це спільний проект з Європейською комісією", — сказав він, маючи на увазі фінальну частину Євро-2012, яку мають провести в Польщі та Україні. Усміхаючись, пан Баррозо відповів: "Футбол і спорт, якщо в них грати чесно, можуть зробити великий внесок у спілкування між людьми".

Між усмішками і рукостисканнями лідер ЄС закликав гостя поважати демократичну спадщину помаранчевої революції.

Політичні опоненти Януковича спробували зіпсувати його образ проєвропейського реформатора. Григорій Немиря, права рука Юлії Тимошенко з опозиційної партії "Батьківщина", прибув до столиці Євросоюзу, наполягаючи на резолюції проти українського президента.

"У потьомкінській демократії Януковича ви маєте потьомкінські партії, які імітують демократію і не дуже поважають її", — сказав він, звертаючись до апокрифічної історії ХVIII ст. про російського міністра Григорія Потьомкіна, який побудував фасад підробленого села, щоби справити враження на імператрицю".


"Ле Фіґаро", Франція

"Пан Баррозу висловив радість із приводу прогресу у відносинах між Україною та Росією, оскільки це відповідає прагненням Євросоюзу, який теж бажає розвивати відносини з Росією".


"Впрост", Польща

"Баррозу привітав Януковича з реформами на енергетичному ринку, прагматизмом та прогресом у відносинах із Росією. Проте визнав, що багато проблем залишилися невирішеними, надто щодо тарифів".

Зараз ви читаєте новину «"Влада поводиться так, ніби це вона утримує Євросоюз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі