понеділок, 01 квітня 2013 12:38

"Яценюк що — Ванга? А я Вольф Мессінг? Як могли знати, що це — міліціонери?"

"Яценюк що — Ванга? А я Вольф Мессінг? Як могли знати, що це — міліціонери?"
Геннадій Москаль вважає, що жодних наслідків для нього та Яценюка не може бути. Фото: liga.net

30 березня міліція відкрила кримінальне провадження за фактом втручання нардепів від "Батьківщини" Арсенія Яценюка та Геннадія Москаля в діяльність правоохоронних органів. У суботу в Чернівцях Яценюк помітив два автомобілі, які протягом дня їздили за ним. Разом із іншими нардепами та охороною одне авто вдалося зупинити, інше — зникло. Яценюк викликав міліцію.

На Вас та Арсенія Яценюка відкрили кримінальне провадження. Що трапилося у Чернівцях?

-   Арсеній Яценюк помітив стеження ще вранці, але поставився до цього спокійно.  Згодом воно почало його дратувати. Цілий день за ним їздять. Подзвонив мені порадитися. Я пробив номер машини через свої джерела у МВС. Сказали, що такий номер - знищений. Я кажу: "Арсеній Петрович, треба затримати. Це можуть бути бандити,  кілери, хто-завгодно". Жодної приналежності до правоохоронних органів первинна перевірка не виявила. Яценюк подзвонив 102 і викликав оперативно-слідчу групу. Розповів - його охорона затримала машину, яка протягом дня у Чернівцях здійснювала зовнішнє спостереження. Інша машина марки "Шкода" втекла. Ніхто до заблокованого авто не підходив. Водій вийшов сам, двоє чоловіків залишилися усередині. Вікна машини були тоновані. Чоловік розповів, що машина належить Чернівецькому дріджзаводу, а ці люди — його робітники. Я сам із Чернівців, відповідаю їм: "Шановні, цей завод не працює уже 10 років, немає його. Номери цієї машини не зареєстровані за дріджзаводом, а у базі ДАІ числяться як знищені". Тобто таких у природі немає. Чоловік вийшов з машини не відімкнувши приховані радіостанції. Ми розмовляємо і тут чуємо: "Доложите что у вас случилось немеделенно". Крик на всю вулицю. Беремо чоловіка за руку, а там мікрофон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соболєв вимагає кримінальну справу на Захарченка, якщо той причетний до стеження за Яценюком

Оперативно-розшукова група оглядала місце події, вилучала документи, номерні знаки та описувала все. Склали письмову згоду на проведення огляду. Як ми могли обшукувати? А от чоловіки, які стежили, свою причетність до правоохоронних органів заперечували. Водій на пропозицію слідчого сам відкрив багажник. Там лежали номерні знаки та шашечка. Їх поставили на землю для того, щоб ЗМІ  могли зняти їх. Знову я подзвонив до МВС. Жоден із  цих номерних знаків на обліку у ДАІ не перебуває, де вкрадений, де загублений. Тобто ми власноруч обшук не проводили, це — по-перше. По-друге — ми не знали, що це працівники міліції.

Як повинні були діяти міліціонери за законом?

- За інструкцією на кожну машину, яка виїжджає на завдання, видається спецталон, підписаний особисто міністром. Його показують, коли машину, яка веде зовнішнє спостереження, зупиняє ДАІ, "Беркут", Кобра", чи патрульно-постова служба. На спецталоні написано: "Машина не підлягає огляду, затриманню і зупинці, також не підлягають огляду все майно, яке є у ній та її пасажири". Я маю доступ до державної таємниці, Арсеній Петрович також, бо він свого часу обіймав посаду  уповноваженого президентом щодо діяльності СБУ. Якби  в них була якась клепка, вони  б показали нам цей спецталон. Ми б тоді явно нічого б не робили, бо не мали на це права. Далі, могли би показати спецталон слідчому чи керівництво району, керівництво УМВС області, які також приїхали. Ми питали їх прямо: "Хлопці, ваша машина?". "Ні, не наша машина". Тоді беріть та розбирайтеся. Арсеній Яценюк зробив офіційну заяву про вчинення кримінального правопорушення та написав, щоб його внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з'ясували що це за машина, де їхні спільники. Відповіли: "Гаразд, все з'ясуємо та повідомимо вам письмово".  Вранці прес-служба оприлюднює  - МВС Чернівецької області не має до цього ніякого відношення. А в обід з'являється інформація, що ми заважали діяльності правоохоронних органів. За якими критеріями ми могли виявити, що це правоохоронні органи? Вони не були одягнуті у форму, не показали нам посвідчень,  представилися працівниками Чернівецького дріджзаводу. Вибачте, але цей завод не відноситься до системи правоохоронних органів України. В чім тоді полягало наше перешкоджання діяльності? То що Яценюк — Ванга? А я Вольф Мессінг? Ми мали читати думки на відстані і виявити, що вони - працівники правоохоронної системи?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюка звинуватили у втручанні в діяльність правоохоронців. Порушено кримінальну справу

Випадок продемонстрував непрофесіоналізм міліціонерів, печерну дрімучість МВС. Перший принцип оперативно-розшукової справи -  конспіративність, прихованість, тобто вони повинні були приховати зовнішнє спостереження. Якщо людина помітила стеження, це — "розшифровка", а працівники міліції підлягають звільненню за непрофесіоналізм. Якби вони мали клепки в голові, могла б потім прес-служба вибачитися і сказати: "Арсеній Петрович, не хотіли вас турбувати, але для вашої ж безпеки були задіяні конспіративні автомобілі". І що на це міг відповісти  Яценюк? Нічого.

Які могли бути підстави для того, щоб стежити за певною особою, зокрема Яценюком?

- Ніяких. У цьому випадку - лише політичні мотиви. Мені розповіли працівники МВС, що стежили і за Олегом Тягнибоком. Але цього не помітили. У нашої влади вже дах їде. Ними керує якийсь незрозумілий страх. Їхні політологи постійно розповідають, що акція опозиції нічого не дає, що вона не потрібна. То чого ви боїтеся? Страх і фобія штовхають їх на порушення закону. Для чого проводити стеження, якщо захід був анонсований, проводився із дозволу місцевої влади? З ким на зустріч міг поїхати Яценюк, із  резидентом парагвайської розвідки? Це — повна маячня і професійна деградація міністерства внутрішніх справ.

За що сидить Луценко? За проведення прихованого спостереження за водієм Сацюка поза межами оперативно-розшукової справи. Його та двох працівників карного розшуку засудили. Тобто, відповідно до закону у випадку із Яценюком, якщо проводиться стеження, значить є оперативно-розшукова справа. Але її завести не можуть, закон про народного депутата це забороняє. Так само не можуть бути проведені жодні оперативно-розшукові заходи щодо народного депутат без згоди на це Верховної Ради. Якщо ж спостереження велося без відкриття оперативно-розшукової справи, то це кримінальна відповідальність для тих осіб, які це затверджували та давали такі вказівки. Щойно мені подзвонили із Чернівців. Керівництво МВС відсторонило працівника, який керує відділом зовнішнього спостереження. Замітають сліди.

Які можуть бути наслідки цього кримінального провадження для Вас та Яценюка?

- Це для них будуть дуже хр***ві наслідки. Хай вони не лякають нас тими кримінальними провадженнями. Відкривати їх на нас має право лише генпрокурор, а не райвідділ міста Чернівці. Хай прочитають новий КПК.

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк що — Ванга? А я Вольф Мессінг? Як могли знати, що це — міліціонери?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі