вівторок, 19 січня 2016 06:05

"Зруйнуються численні корупційні схеми"

Верховна Рада поширила систему електронних торгів "Прозоро" на всі державні закупівлі в країні. За це рішення депутати проголосували наприкінці грудня торік. Закон ще має підписати президент.

Систему "Прозоро" запровадили в кількох відомствах улітку 2015-го. Зараз через неї укладають угоди до 200 тис. грн на товари й послуги і до 1,5 млн грн — на роботи.

З 1 квітня системою користуватимуться центральні органи виконавчої влади та замовники окремих сфер господарювання. З 1 серпня через електронну систему відбуватимуться всі державні закупівлі. Інформацію про аукціон автоматично розкриватимуть після його завершення. Замість тендерного комітету буде один професійний закупівельник. Відповідатиме за організацію торгів. Усі скарги подаватимуть в електронному вигляді, оприлюднюватимуть на сайті Антимонопольного комітету.

— Для нашої країни це — революційний крок, — каже старший аналітик департаменту аналізу політики із громадської організації "Трансперенсі Інтернешнл Україна" Віктор Нестуля, 26 років. — 2016-го завдяки цій системі зекономимо 5 мільярдів гривень. Наступного року буде десь 20 мільярдів економії. Як змагаються потенційні постачальники, можна спостерігати в інтернеті. Наприклад, був аукціон із придбання металопластикових вікон для станції швидкої допомоги. Постачальники почали конкурувати між собою, й ціну знизили на 300 тисяч гривень.

— Коли держзакупівлі переведуть у публічну площину, зруйнуються численні корупційні схеми, — каже заступник міністра економіки Максим Нефьодов, 31 рік. — Згодом це заощадить нам 50 мільярдів гривень. Вони ішли на підкуп суддів, створення й підтримку політичних сил, лобіювання інтересів олігархів у держпідприємствах.

Близько 40% держзакупівель здійснювалися за неконкурентною процедурою, за даними Мінекономрозвитку й торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «"Зруйнуються численні корупційні схеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі