середа, 11 липня 2012 06:15

"Засланці можуть бути в партіях Ющенка, Королевської та Кличка"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Олег Канівець: ”Влада намагається сховати свого кандидата навіть за деякими опозиційними силами”
Олег Канівець: ”Влада намагається сховати свого кандидата навіть за деякими опозиційними силами”

У п'ятницю Об'єднана опозиція завершила мітинг проти мовного законопроекту під Українським домом. Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк оголосив про початок безстрокової всеукраїнської акції "Україна проти Януковича". У наметах в усіх областях збиратимуть підписи за відставку глави держави і дострокові парламентські та президентські вибори.

— Зараз найголовнішим завданням Об'єднаної опозиції має бути посилене інформування населення про те, що відбувається в Україні, — каже член політради "Громадянської позиції" 48-річний Олег Канівець.

Як саме це зробити?

— Найефективніше тут може бути спілкування з виборцями "від хати до хати". Показати Януковичу "зуби" суспільства можна лише таким чином. У своєму окрузі я проводжу таку роботу. Розказую, що може статися, якщо Янукович підпише мовний законопроект. Тоді все судочинство перейде на російську, в освіті Дмитро Табачник почне займатися ще більшим свавіллям, почнуть скорочувати видавництво українських книжок, ми не будемо бачити українського дубляжу в кінотеатрах. Коли це говориш, люди округлюють очі і сприймають, як новину. Вони раніше не аналізували, що їх чекає далі. Коли пояснюєш, погоджуються, що в такому випадку треба виходити на Майдан. Підтримка однозначно буде. Вона наростатиме, тому що "градус кипіння" у суспільстві підвищується з кожним днем.

Як зараз узгоджують позиції партії, що належать до Об'єднаної опозиції?

— Формується програма об'єднаної опозиції, що буде затверджена на з'їзді наприкінці липня. По відповідних напрямках сформовані робочі групи. Тривають непрості дискусії стосовно депутатів-мажоритарників та списку.

Із Віталієм Кличком тривають перемовини щодо погодження округів?

— Так. Однак є багато сигналів, що серед його кандидатів по мажоритарці будуть люди, які сьогодні співпрацюють із владою і мають намір робити це надалі. Декларація ж Об'єднаної опозиції передбачає чіткий критерій: ніхто з нас не матиме відносин із цим режимом. Це означає, що після виборів ніхто з опозиції не може обіймати посади у виконавчій владі. У Кличка балотуватимуться люди, які, приміром, ще вчора були у Тігіпка, а нині голосують у місцевих радах, як вигідно владі.

Як працюється "Громадянській позиції" із "Батьківщиною" та "Фронтом змін"?

— Ми розуміємо, що пливемо в одному човні. Нам треба гребти в одному напрямку. Якщо будемо спрямовані в різні боки, то стоятимемо на місці. У нас є головне завдання — змести режим Януковича. При цьому ми повинні забути про огріхи одне одного. Це дуже добре, що багато в чому ми різні. А от нинішня Україна, на жаль, чорно-біла. Цю ситуацію треба змінити.

Що будуть робити депутати-мажоритарники із Західної України, щоб змінити владу?

— Підтримка опозиційних політиків на заході досить велика. Небезпека може бути в іншому. Влада розуміє, що її прямі висуванці тут не переможуть. Тому намагається сховати свого кандидата навіть не за самовисуванцем, а за деякими опозиційними силами. Буде багато засланців у партіях Ющенка, Королевської та Кличка. Я не вважаю їх опозиційними. З натяжкою відношу до опозиції "Удар". Бо не чую від лідера та інших членів цієї політичної сили радикальних та серйозних виступів. Немає конкретики. Усе дуже обтічно.

Чи буде в рамках опозиції потужна група західноукраїнських депутатів за рахунок самодостатніх мажоритарників?

— Особисто я до цього прагну. Зважаючи на географічне розташування і ресурси, регіон має неабиякий потенціал для залучення інвестицій і нарощення співпраці з європейськими партнерами. Для законодавчої підтримки процесу потрібна дієва група парламентарів. Окрім того, західноукраїнські політики повинні знову ініціювати обговорення важливих політичних питань. Навколо таких депутатів має бути сформоване активне дієве ядро проукраїнської політики. Я з повагою ставлюся до людей із будь-якої області. Але політики із Західної України можуть бути твердішими. Першим нашим кроком має стати скасування всіх антиукраїнських законів. Зокрема, денонсація Харківських угод, скасування нещодавно прийнятого закону про засади мовної політики. Якщо ж наші опоненти й надалі прагнутимуть проводити проросійську політику в Україні, ми можемо вийти з ініціативою внесення змін у законодавство — зробити перепис населення, видати нові паспорти, куди повернути графу "національність". Передбачити, що в парламенті мають бути представники всіх національностей — залежно від їхнього представництва в державі. Якщо в Україні із 46 мільйонів 33 мільйони — українці, то у Верховній Раді має бути близько 65 відсотків людей, які мають цю національність. Якщо росіян вісім мільйонів, то із 450 депутатів їх повинно бути не більше 55. Тоді зникнуть будь-які спекуляції.

Зараз ви читаєте новину «"Засланці можуть бути в партіях Ющенка, Королевської та Кличка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі