неділя, 06 серпня 2006 18:20

За Януковича проголосував 271 депутат

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Після обрання прем’єром Віктор Янукович вийшов привітати своїх прихильників
Після обрання прем’єром Віктор Янукович вийшов привітати своїх прихильників

Двоюрідний дід прем"єр-міністра України Віктора Януковича воював на боці Української повстанської армії. За це репресували його рідного діда — Володимира Ярославовича.

Така інформація з"явилася незадовго до того, як Верховна Рада затвердила Януковича прем"єр-міністром. Інтернет-видання розповідають, що, на відміну від брата, Володимир Янукович участі в збройному опорі не брав. Але його з родиною виселили в Єнакієве Донецької області як "бандита-посередника". Там сім"я зіткнулася з великими труднощами й бідністю. Сам Віктор Янукович народився на Донбасі 1950 року.

В оточенні прем"єра з цього приводу кажуть різне. Його прес-секретар Родіон Мірошник, 32 роки, на запитання про репресії розсміявся. Стенув плечима і запевнив, що все це — неправда. Однак Мірошник працює з Януковичем лише рік. Його колишній прес-секретар, а нині народний депутат Ганна Герман, 47 років, підтверджує, що "діда Віктора Федоровича виселили в Єнакієве".

— Але я не знаю, було пов"язане це з рухом опору чи ні, — каже вона.

Рід Януковича походить із білоруського села Януки. Це у Вітебській області, біля кордону Білорусі з Росією. До місць боїв Української повстанської армії далеченько. На офіційному ж сайті Партії регіонів відсутня інформація навіть щодо батьків прем"єра. Про дідів годі й казати. Водночас Янукович багато разів привселюдно заявляв про негативне ставлення до ветеранів УПА.

У п"ятницю до сесійної зали він зайшов пізніше, ніж завжди. Дорогою до свого крісла йому довелося потиснути десятки рук депутатів. Останніми з місць підхопилися Ринат Ахметов і Борис Колесников.

Близька зміна статусу Януковича позначилася й на поведінці фотографів та телеоператорів. Вони штовхали одне одного, намагаючись вловити кожен рух майбутнього прем"єра. При цьому збивали інших депутатів і їх помічників.

Джерела в Партії регіонів повідомляли: Ющенко погодився прийти в парламент тільки після призначення суддів Конституційного суду. Зі свого боку, "регіонали" погоджувалися зробити це за умови, якщо президент підпише закон про заборону перегляду змін до Конституції.

Обрати суддів депутати змогли з двох спроб. З першого разу кандидатові від "Нашої України" не вистачило голосів.

Порошенко сидів боком до трибуни

— Мы ждали, что президент подпишет законопроект. Начали голосовать. Из секретариата ничего не приходило. Поэтому Стецюк не добрал голосов. После этого приехал Рыбачук с подписанным законом. Теперь Стецюк точно получит большинство,— пояснив "регіонал" Володимир Сівкович, 45 років.

Ющенко приїхав до парламенту після 18-ї. Його "коротке слово" тривало понад двадцять хвилин. Найменш уважно слухали президента його соратники з "Нашої України". Петро Порошенко взагалі сидів боком до трибуни і весь цей час читав щось із мобільного телефону. Решта депутатів перешіптувалися між собою або переглядали папери. Врешті Ющенко сказав, що пропонує кандидатуру Януковича на посаду прем"єр-міністра.

Потім хвилин десять виступав Янукович.

— Голосувати!— заревіла фракція "регіоналів", коли спікер Мороз монотонним голосом попросив задавати запитання і виділив ще півгодини для обговорення кандидатури претендента.

Янукович відповідав коротко, переважно одним-двома реченнями. Депутати впоралися настільки швидко, що на голосування не встиг зайти до зали Ринат Ахметов. Від його іменні Януковича підтримав Борис Колесников. Зате мільярдер був одним із перших, хто вручив Вікторові Федоровичу величезний букет троянд.

За Януковича проголосував 271 депутат. Восени 2002 року, коли він очолив уряд уперше, його кандидатуру у парламенті підтримали 234 чоловіки.

Потім новопризначений прем"єр пішов у народ.

— Прем"єр-міністр України Віктор Янукович! — оголосили в біло-синьому таборі пікетувальників у Маріїнському парку. Коли Янукович зняв піджак і в мокрій сорочці почав обходити своїх прихильників, до нього потягнулися сотні рук. Люди у віці не хотіли відпускати його — таких охоронцям доводилося відчіпляти. Януковичу простягали футболки та кепки для автографа. Він нікому не відмовляв.

— Спаситель вы наш!— вигукнула бабця, що стояла біля таблички "Єнакієво".

— Партія регіонів назавжди з тобою! — лунала з динаміка пісня.

Янукович пішов назад до Верховної Ради. На подвір"ї в цей час курив Тарас Чорновіл. Новий прем"єр підійшов до нього й міцно обняв.

Зараз ви читаєте новину «За Януковича проголосував 271 депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі