середа, 24 вересня 2008 18:39

Васюник просить Тимошенко не робити російську державною

Автор: фото: УНІАН
  На вчорашньому засіданні уряду прем’єр-міністр Юлія Тимошенко почала читати документи, коли до неї звернувся віце-прем’єр Іван Васюник
На вчорашньому засіданні уряду прем’єр-міністр Юлія Тимошенко почала читати документи, коли до неї звернувся віце-прем’єр Іван Васюник

— Крісла бачу, а міністрів — ні, — такими словами почала вчорашнє засідання уряду 47-річна прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. — Що сталося? Запустіть їх на робочі місця.

Тимошенко приходить на засідання о 10.00. Хоча зазвичай запізнюється на 10–15 хв. Стоячи чекає, доки урядовці розсядуться.

— Починаємо із найкращих новин, які є в нашій державі, — говорить прем"єр. — Перша: ми збільшили інвестиції в Україну на 10 мільярдів гривень. Це абсолютний рекорд, і порівняти з минулим роком це просто неможливо.

Другою гарною новиною називає падіння цін на нафтопродукти. На засідання запізнюється представник президента Олександр Шлапак, 48 років. Він сідає поруч із головою Держмитниці Валерієм Хорошковським, 39 років.

— Ты похудел? — тихо звертається до Хорошковського.

— Да, — задоволено киває той і поправляє начесаного чуба.

Тимошенко розповідає третю добру новину. Мовляв, із-за кордону її похвалив президент Віктор Ющенко.

— Я навіть хочу це зацитувати, — усміхається вона. — Президент дав високу оцінку українському уряду, знаходячись у Нью-Йорку. Це дуже приємно, що хоча б звідти ми можемо отримувати позитивні оцінки. Він сказав, що вдалося сформувати професійну макроекономічну політику.

Просить журналістів вийти із зали. Але віце-прем"єр із гуманітарних питань Іван Васюник, 49 років, просить слова.

— Ви зможете вийти і провести прес-конференцію, — невдоволено відказує Тимошенко.

— Ви ж тут висловлюєтеся, — зауважує віце-прем"єр. — Шановні колеги, я хотів би вказати на деякі принципові питання, що сталися в політичному житті держави за останній тиждень.

Прем"єр насуплюється. Васюник сидить ліворуч від Тимошенко. Вона демонстративно повертається до нього спиною й починає рвучко гортати аркуші. Віце-прем"єр каже, що треба відмовитися від подвійних стандартів.

— Як розцінювати позицію Блоку Юлії Тимошенко щодо голосування за закон Віктора Януковича "Про державну службу"? — запитує він у прем"єрки. — Не секрет, що цим почався перший етап реалізації стратегії Партії регіонів про запровадження російської як другої державної. Адже за цим законом державний службовець зобов"язаний вільно володіти цією мовою.

Тимошенко починає рвучко гортати аркуші

— Це не стосується засідання уряду! — вигукує міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 43 роки.

Васюник просить не перебивати. Згадує про голосування БЮТу і Партії регіонів за закон "Про референдум":

— Проголосувавши за це, ви проведете референдум із запровадження другої державної мови та вступу в НАТО? Чи ці референдуми консолідують націю?

Іван Васюник просить якнайшвидше визначитися, із ким БЮТ буде в коаліції.

— Опублікуйте свою заяву й поверніться в коаліцію! Досить дурити народ! — знову викрикує Луценко.

— Правильно, — каже Тимошенко. — Нехай тепер Юрій Віталійович скаже, що думає, а потім — я. Це буде приємно.

Луценко каже, що членів партії "Наша Україна" у блоці НУ-НС є менше половини. Мовляв, вони без погодження з іншими членами фракції вийшли із коаліції. А щоб отримати більшість заяв, просили згоди колег по телефону.

— Це ви розвалили демократичну коаліцію. А тепер ще хочете розвалити роботу уряду, — каже Луценко.

Він згадує, що 2003-го Віктор Ющенко пропонував прийняти закон "Про слідчі комісії", а нині це відкидає. Далі Луценко заявляє, що президент нібито покриває своїх родичів, які брали хабарі. Міністр внутрішніх справ натякає на Ігоря Гончара — батька колишнього зятя президента. Того спіймали на хабарі в $20 тис. і зняли на камеру.

Слово бере Юлія Тимошенко. Переконує, що вона та її блок боротимуться за українську мову.

— Незважаючи на садистські політичні знущання, наша політична команда не покидала демократичну коаліцію, — говорить прем"єр. — Президент в односторонньому порядку вийшов із неї, то нехай наші колишні партнери пишуть заяви й повертаються в коаліцію.

Зараз ви читаєте новину «Васюник просить Тимошенко не робити російську державною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі