четвер, 30 квітня 2020 07:40

"У Москві друзів у нас немає. Треба вести складну гру"

Автор: фото з особистого архіву нардепа Микити Потураєва
  Народний депутат Микита Потураєв: ”Багато хто з нас, як і президент, ставили горизонт політичного планування у п’ять років. І я не переконаний, що захочу ще йти до Верховної Ради”
Народний депутат Микита Потураєв: ”Багато хто з нас, як і президент, ставили горизонт політичного планування у п’ять років. І я не переконаний, що захочу ще йти до Верховної Ради”

— Маємо захистити країну від епідемії, а економіку від руйнувань. Ніхто не знає, яким буде світ після кризи. І коли дехто каже: "А нащо нам МФВ? Китай піднімається, у них позичимо". Це брехня. У Китаю великі проблеми. Вони про себе дбають. Тому зараз мова про порятунок, — говорить народний депутат 49-річний Микита ПОТУРАЄВ. Був політичним радником команди Володимира Зеленського під час передвиборчої кампанії. Його називають ідеологом президентської партії "Слуга народу".

Говоримо по скайпу. Під час розмови біля Микити Руслановича бігає чорний кіт.

Колишню народну депутатку Тетяну Чорновол підозрюють у вбивстві. У лютому 2014 року під час пожежі в офісі Партії регіонів загинула людина. Нардепа Володимира В'ятровича викликали на допит у Державне бюро розслідувань за зловживання владою під час організації міжнародного форуму про Голодомор. Як ви оцінюєте ці справи?

— Вони резонансні. Я теж був учасником Революції гідності. Як і багато моїх друзів. Але давайте дивитися об'єктивно. Підпал офісу Партії регіонів був? Був. Людина загинула? Це так. Справу відкрили не проти Чорновол. Вона існувала давно. В її рамках пред'явили підозру пані Тетяні. Демократія — це диктатура процедур. Крапку в цій справі має поставити суд. Вона ж до нього може й не дійти.

Народний депутат Максим Бужанський написав заяву на Володимира В'ятровича. У мене може бути до цього негативне ставлення. Але якщо хочемо правову державу, треба розслідувати й використання коштів на форум, і факти, які оприлюднив Гео Лерос (нардеп від "Слуги народу" виклав у мережу відео, де брат керівника Офіса президента Денис Єрмак нібито торгує державними посадами. — ГПУ).

Керівник Офіса президента Андрій Єрмак після цього скандалу мав піти у відставку?

— Якби не пандемія та економічна криза, то я, можливо, перший порадив би йому самоусунутися на період слідства. Або навіть подати у відставку.

Минув рік, як президентом обрали Володимира Зеленського. Ми не встигли перебудувати державні механізми так, щоб в умовах "шторму" вони нормально працювали. Багатьма процесами керують вручну. Тому зараз усунути Єрмака — означає поставити під загрозу багато управлінських рішень.

Зеленський перед виборами обіцяв зробити все, щоб закінчити війну. Які ідеї стосовно деокупації Донбасу обговорюються в його команді?

— Є державна стратегія. Є наші вимоги, які не переглядатимемо — пов'язані з безпековою частиною Мінських домовленостей. Це припинення вогню, розведення військ, звільнення полонених. Після того можна говорити про початок політичного врегулювання.

"Мінськ" є базовим документом. Він нам дістався від попередньої влади. Відмовитися від нього — небезпечно. На ньому зав'язані санкції, міжнародна підтримка. Але це не означає, що Мінські угоди безальтернативні. Треба використовувати всі можливості.

Президент і команда переговорників із самого початку намагаються осучаснити ці домовленості. Прописане в Мінському протоколі 2014 року — вочевидь не може бути виконаним (підписаний 5 вересня 2014-го. Був покликаний припинити кількамісячне кровопролиття на Донбасі. Передбачав повне припинення вогню, відвід військової техніки та незаконних збройних формувань з української території, обмін полоненими. А також проведення виборів на окупованих територіях. — ГПУ).

Україна постійно робить неочікувані для росіян пропозиції. Це нас виводить на інший рівень дипломатичної гри. Союзники це підтримують. Як історія з консультативною радою (11 березня в Мінську представники України, Росії, Організації з безпеки та співробітництва в Європі й так званих ЛНР і ДНР домовилися створити консультативну раду. До її складу мали входити по 10 представників від України й ОРДЛО, по одному з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції. — ГПУ), що сколихнула суспільство. Але й розворушила болото у Мінську. Росіяни змушені реагувати на українську наступальну дипломатію. І це добре.

Суспільство негативно сприйняло цю ідею про консультативну раду. Бо її положення представляли Росію не агресором, а спостерігачем, поряд із Францією та Німеччиною.

— Усе, що стосується національної безпеки, обороноздатності, наших військ на війні — болючі теми. У Кремлі є різні групи впливу. Друзів у нас там немає. Але якщо є надія просунутися хоча б з обміном полоненими чи добитися зменшення обстрілів, маємо вести складну гру.

Звичайно, дії влади мусимо краще пояснювати суспільству, щоб це не сприймалося, як вибух петарди під ногами. Ми багато говорили з Андрієм Єрмаком. Я сформулював позицію "п'яти "ні". Не може змінитися статус представників ОРДЛО у Мінську й Росії як держави-агресора. Незаконні утворення ДНР і ЛНР не можуть бути визнані. Наші дії не ставитимуть під загрозу санкції проти РФ. І війну Росії проти України неприпустимо визнавати як "внутрішній конфлікт".

Ви з іншими представниками фракції, яких налічували майже 60, публічно висловилися проти створення консультативної ради з бойовиками. Вас називали внутрішньою опозицією "Слуги народу". Що це за рух?

— Так нас називали опоненти, які хотіли дискредитувати.

Цю групу можна назвати кістяком фракції. Ми підтримуємо реформи президента, забезпечуємо реалізацію курсу, з яким ішли на вибори. Не можемо бути в опозиції до самих себе.

Президент у вівторок підписав закон про ринок землі. Що він дає селянину-одноосібнику? Що дає фермеру?

— Він дає головне — можливість вільно розпорядитися своїм паєм (31 березня Верховна Рада ухвалила закон про продаж землі в Україні. Ринок запрацює з 1 липня 2021 року. — ГПУ). Люди продавати землю не хочуть і не будуть. Зможуть за потреби докупити гектар чи два. Коли воно не орендне, а твоє, з'являється інша мотивація.

Ці люди нарікають, що питання, які стосуються їх безпосередньо, не стоять на порядку денному влади.

— 4 мільярди гривень, як і обіцяли, зарезервували в бюджеті. Щоб дрібні фермери могли брати дешеві кредити. Головне — вийти з важкої ситуації і громадяни зможуть розраховувати на державну підтримку.

Дружина продала бізнес

Микита Потураєв народився в Дніпропетровську. Закінчив тамтешній національний університет за спеціальністю "англійська мова та література". Кандидат політичних наук.

Був радником із комунікацій і зв'язків із громадськістю у Міністерстві інфраструктури. Радником у Дніпропетровській обласній раді, до того — радником голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим. Обіймав керівні посади в медіахолдингу "Стар Лайт Медіа". Працював першим заступником голови Нацради з питань телебачення й радіомовлення.

Консультував українських політиків.

У парламент потрапив за списком партії "Слуга народу". Був №94.

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Із дружиною Аллою живуть у столиці. Для переїзду вона продала свій бізнес у Дніпрі. Син Валентин займається консалтингом.

Має бібліотеку з кількох тисяч книжок.

Зараз ви читаєте новину «"У Москві друзів у нас немає. Треба вести складну гру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі