середа, 01 квітня 2009 18:21

Ющенко оскаржуватиме дату виборів в Конституційному суді

Верховна Рада призначила вибори президента на 25 жовтня цього року. У середу таке рішення підтримав 401 народний депутат.

У секретаріаті глави держави заявили, що президент Віктор Ющенко оскаржуватиме це рішення в Конституційному суді. За день до цього він запропонував іншу дату — 17 січня 2010 року. За чинною Конституцією, вибори президента проводяться в останню неділю останнього місяця п"ятого року його повноважень.

Учорашній ранок у депутатів розпочинається із жартів.

— Я розвів свою фракцію. Вони, певно, забули, що сьогодні перше квітня, — розповідає в кулуарах "регіонал" Ярослав Сухий, 58 років.— Сказав, що дорогою на роботу почув по радіо: прем"єрка Тимошенко розізлилася через провал її антикризових законів і подала у відставку. Частина колег повірила, частина — задумалася.

Із сесійної зали чути гамір. Депутати вимагають, аби до порядку денного включили питання про дату президентських виборів.

— У жодній нормальній країні світу такого немає, щоб люди не знали, коли будуть вибори президента! — обурюється з місця "литвинівець" Олег Зарубінський, 45 років.

У кулуарах біля вікна збирається кілька нардепів-"нашоукраїнців": Олександр Третьяков, Ігор Палиця, Юрій Ключковський та Руслан Князевич. Розмовляють про легітимність коаліції.

Із зали вибігає депутатка від НУ-НС Ірина Геращенко, 37 років:

— Хлопці, зараз буде голосування за включення постанов по даті виборів президента. Ми беремо в цьому участь?

Третьяков киває і закурює сигарету. Геращенко поспішає назад.

Біля трибуни нардеп від НУ-НС, голова комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко. Він пропонує підтримати проект постанови свого колеги по фракції 58-річного Геннадія Москаля про призначення виборів президента на 25 жовтня. Причому сам Омельченко ще кілька днів тому заявляв: вибори мають відбутися у середині січня наступного року.

За день до цього Ющенко запропонував іншу дату — 17 січня 2010 року

Після нього до трибуни з текою паперів іде автор постанови.

— На момент проведення останніх президентських виборів діяла стара редакція Конституції, за якою вибори проводилися в останню неділю жовтня, наприкінці п"ятирічної каденції президента. Тому чергові вибори мають відбутися так само, — пояснює Москаль. — Якщо президент обирався за Конституцією 1996 року, то має прекрасно розуміти, що прийшов за старою Конституцією, за нею має і піти. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

За постанову голосують "регіонали", "бютівці", "литвинівці", комуністи і 26 нардепів із блоку НУ-НС. Після завершення голосування аплодують собі.

Вийшовши із зали, Москаль зазначає, що Ющенко може оскаржити це рішення в Конституційному суді. Запевняє:

— Але моя постанова бездоганна і відповідає Конституції. Тому там не буде до чого причепитися.

"Бютівець" 33-річний Святослав Олійник говорить, що голосування його фракції не є помстою президенту або якимось торгом.

— Це рішення навіть не пов"язане із Днем сміху, 1 квітня. Є конституційна норма, за якою ми повинні визначити дату проведення виборів.

"Регіонал" Олександр Єфремов вважає: депутати проголосували за вибори президента 25 жовтня, бо побоюються розпуску парламенту. У Верховній Раді ходять чутки, начебто президент збирався підписати новий указ про це.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко оскаржуватиме дату виборів в Конституційному суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі