понеділок, 11 лютого 2008 18:03

Уряд на шантаж "РосУкрЕнерго" не піде

У понеділок на десяту ранку прем"єр-міністр 47-річна Юлія Тимошенко зібрала засідання Кабміну. Потім зустрілася з журналістами.

Перед виходом Юлії Володимирівни до представників мас-медіа працівники Кабміну не дозволяють журналістам стояти біля дверей зали засідань. Мовляв, заважатимуть міністрам. Самі ж перемовляються, як зробити так, аби преса не змогла поговорити після засідання з урядовцями. Пропонують журналістам зайти у прес-центр і замикають ключем двері. Раніше такого не робили.

Прем"єрка запізнюється на 20 хв. Заходить через інші двері із зали засідань.

Тема прес-конференції — постачання в Україну газу. Тимошенко розповідає, що уряд Віктора Януковича не розплачувався за нього ще з жовтня 2007-го.

— НАК "Нафтогаз" тоді під проводом Бойка (тодішнього міністра палива та енергетики. — "ГПУ") зібрав із людей гроші, але не заплатив "РосУкрЕнерго", — каже прем"єрка. — Знайти хоча б один документ, що засвідчив би про погашення боргу, не вдалося. Тому з жовтня 2007 року по 1 січня 2008-го уряд Януковича залишив 1 мільярд 72 мільйони доларів боргу.

Юлія Тимошенко говорить, що 21 лютого поїде до Москви і добиватиметься прямого постачання газу без посередництва "РосУкрЕнерго". Запевняє, що ця компанія шантажує Україну. Хоче заднім числом продати спожитий Україною в листопаді та грудні газ за підвищеними цінами — не по $179, а по $314 за тисячу кубометрів.

Прем"єр каже також, що отримала листа від президента Віктора Ющенка, де він зобов"язав її проконтролювати підписання договорів на постачання газу між Україною та російською стороною.

— Я так розумію, що мається на увазі "РосУкрЕнерго", — дивиться на лист Юлія Володимирівна. — Офіційно повідомляю, що уряд не піде на цей шантаж "РосУкрЕнерго". Ми не вкладатимемо з ним угод на постачання газу за 2007 рік за ціною 2008-го. Хотіли б оформити стосунки тільки з жовтня до лютого.

Додає, що на зустрічі з президентом проситиме його позбутися такого посередника, як "РосУкрЕнерго". Прес-конференція триває півгодини. Тимошенко з охоронцями виходить. Журналісти стукають у двері, аби їх випустили. За кілька хвилин прес-центр відчиняють.

Зараз ви читаєте новину «Уряд на шантаж "РосУкрЕнерго" не піде ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі