понеділок, 11 лютого 2008 16:24

"Газпром" прагне зберегти посередників

Наприкінці минулого тижня російська компанія "Газпром" оголосила про намір припинити з 12 лютого постачання російського газу українським споживачам. Причиною названо борг у 1,5 мільярда доларів.

Заява пролунала напередодні візиту до Росії президента Віктора Ющенка.

— "Газпром" вирішив використати зустріч Ющенка та Путіна для вирішення спірних газових питань, — зазначає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін, 51 рік. — Російська кампанія прагне зберегти існуючу схему поставок газу в Україну за допомогою посередників — "РосУкренерго" і "Укргазенерго", і домогтися погашення боргів НАК "Нафтогаз України".

Нині прем"єр-міністр Юлія Тимошенко прагне усунення посередників. Натомість президент Віктор Ющенко підтримує існуючу схему, наголошуючи: за нею Україна отримує газ за низькими порівняно з Європою цінами.

Керівник альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 34 роки, упевнений, що ці газові посередники свою роль зіграли.

— Заява "Газпрому" спрямована не конкретно проти Ющенка чи Тимошенко, а проти країни, — зауважує він. — Щоб показати, хто господар на газовому ринку, що Україна не може диктувати тарифи на транзит газу своєю територією. А змінювати умови постачання газу до нас може лише Росія.

Учора прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що не піддасться шантажу Москви.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" прагне зберегти посередників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі