четвер, 02 грудня 2010 05:45

Уряд готує зміни до Податкового кодексу

За півгодини до початку засідання уряду з його будівлі виходить голова незалежної профспілки гірників, "бютівець" Михайло Волинець, 54 роки. З папкою в руках поспішає до свого сірого "Лексуса Ер Ікс".

— Був у Клюєва. Говорили про тиск на профспілки з боку директорів та роботодавців, — кладе папку на переднє сидіння авто. Сам іде за руль. — Викликають членів профспілок і змушують перейти в державну або жовту профспілку. Кажуть, мовляв, нова влада прийшла і все, що в опозиції, що незалежне, не має права на існування. Клюєв сказав, що йому про це нічого не відомо й обіцяв розібратися. Спитав, чого я схуд. Говорю, що знищують безпощадно. Якщо продовжать тиск, на майдані будуть усі.

Біля зали засідань уряду — гамір. Натовп журналістів чекає на віце-прем'єра з економічних питань Сергія Тігіпка, аби поговорити про Податковий кодекс. Він проходить мовчки через боковий вхід. У залі за 2 м від Тігіпка стає охоронець і нікого не підпускає.

— Привет звездам Ближнего Востока, — каже міністр праці й соцполітики 52-річний Василь Надрага до міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, 50 років. Той нещодавно повернувся з відрядження до Лівії.

Прем'єр 62-річний Микола Азаров приходить на засідання у супроводі віце-прем'єра Андрія Клюєва. У руках стискає аркуші з виступом. Говорить, що рішення накласти вето на Податковий кодекс — спільна позиція президента й Кабміну.

— Зміни в кодекс потрібно внести в найкоротший час, — читає Азаров, не відриваючись від записів. — У них ми повинні максимально врахувати зауваження людей, які працюють на спрощеній системі оподаткування. На перехідний період, що триватиме приблизно рік, ми повинні відмовитися від штрафів, стягнень. Маємо провести роз'яснювальну роботу. Бо опоненти поширювали багато брехні. Вони замазали чорною фарбою весь позитив податкової реформи. І це може поставити під сумнів проведення подальших реформ.

За зачиненими дверима урядовці засідають понад годину. Вирішують заборонити приватизовувати та продавати за борги підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості. Однак їх перелік невідомий.

— Також прийняли рішення, що "Укрспирт" тепер в переліку об'єктів держвласності, які не підлягають приватизації, — говорить Присяжнюк.

Зараз ви читаєте новину «Уряд готує зміни до Податкового кодексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі