вівторок, 11 червня 2013 00:30

Юлію Тимошенко можуть випустити за кордон

У політикумі заговорили, що екс-прем'єра 52-річну Юлію Тимошенко мають направити на лікування в Німеччину до 15 вересня. Нібито українська влада та колишня керівниця уряду дали на це згоду. Кажуть, натомість президент Віктор Янукович висунув умову: аби Юлія Володимирівна не брала участі у президентських виборах не тільки як кандидат, а і як агітатор. Гарантом виконання цієї домовленості мають стати західні лідери.

Сім'я Тимошенко хоче, щоб вона лікувалася за кордоном, говорить тітка засудженої 63-річна Антоніна Ульяхіна:

— Нам главное — чтобы она была здорова. Однако зная нашу коварную власть, мы понимаем, что ей сложно будет сюда въехать обратно. Для нас самое важное — Юля, для нее — политика. Но ей решать.

Про виїзд Тимошенко на лікування за кордон говорив керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк у січні цього року. Мовляв, Юлія Володимирівна має отримати медичну допомогу в солідній клініці за межами України, бо йдеться про її фізичне виживання. У політикумі кажуть, представники влади звернулися до екс-прем'єра з такою пропозицією в обмін на припинення політичної діяльності. Однак вона нібито відмовилася. Згодом перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін двічі підтверджував, що екс-главу уряду можуть доправити до Німеччини.

— Улітку та в перших числах вересня відкриється вікно можливостей для звільнення Тимошенко хоча б у такому дещо дивному форматі. Іншого часу та шансу може не бути, — вважає політолог 57-річний Вадим Карасьов. — Якщо Янукович не підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом і в наших відносинах настане кількарічна пауза, Тимошенко сидітиме за ґратами й може отримати жорсткий вирок у справі про вбивство Щербаня. Доки українська влада вагається у питанні підписання Угоди, вона не впевнена і щодо долі Тимошенко. Потрібно виходити з того, що головне сьогодні — здоров'я і треба вирватися з цієї клітки. Ціна волі висока. Вона включає відсутність активної участі в політичному житті до 2015 року.

Доки при владі перебуватиме Янукович, екс-прем'єр не зможе повернутися в Україну, каже експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" 48-річний Костянтин Матвієнко:

— Хіба що Віктор Федорович зречеться світського життя і піде в Афонський монастир. У крайньому разі, у Святогірський на Донеччині. У політиці може бути або Тимошенко, або Янукович. Для обох місця не вистачить. Рішення влади випустити ув'язнену на лікування за кордон може бути обумовлене загостренням відносин між Заходом і Росією. Коли Москва забезпечила Сирію ракетами С-300, країни Євросоюзу скасували ембарго на постачання зброї тамтешнім повстанцям. Це означає, що Росія і Захід зі стану холодної війни практично переходять у фазу "гарячої". Західний світ розуміє: у цьому протистоянні Україна відіграватиме роль пасивного ресурсу. Розкидатися ним безглуздо, треба прибрати до рук. Без вирішення долі Тимошенко це неможливо. Бо у західного світу є певні цінності, принципи, громадська думка та інші витребеньки демократії.

Зараз ви читаєте новину «Юлію Тимошенко можуть випустити за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі