пʼятниця, 27 липня 2012 00:45

Українці підписуються під позовом проти Януковича

Автор: фото надане прес-службою ”Батьківщини”
  Жителі Чернігова в агітаційних наметах опозиції ставлять підписи під позовом проти президента Віктора Януковича. 25 липня
Жителі Чернігова в агітаційних наметах опозиції ставлять підписи під позовом проти президента Віктора Януковича. 25 липня

— Станом на ранок 25 липня майже 134 тисячі осіб підтримали акцію "Україна проти Януковича", поставивши свої підписи під листівками, — каже керівник юридичного департаменту Центрального штабу Об'єднаної опозиції "Батьківщина" 33-річний Павло Петренко.

73 тис. українців підписали заяву про вступ до судової справи проти президента Віктора Януковича, додає він.

— Коли людина підписалася під листівкою — це не має наслідків, просто показує її протест. Якщо говорити про підписання юридичних документів, то як адвокат можу сказати, що це дуже багато. Якщо всі матеріали будуть подані до суду, це буде наймасовіший судовий позов проти президента.

— Акція протесту "Україна проти Януковича", яка сколихнула всю країну, є логічним підсумком політичного сезону, що завершився, — каже заступник керівника Центрального виборчого штабу Об'єднаної опозиції "Батьківщина" 37-річний Андрій Пишний. — Українці нарешті зрозуміли, що президент країни зобов'язаний бути виконавцем волі народу й гарантом його прав. І народ, який колись обрав президента, підписуючись під судовим позовом проти Януковича, дає оцінку його діяльності.

Інтереси українців у суді представлятиме голова ради Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк — він подасть позов проти президента до Вищого адміністративного суду. А люди, які приєдналися до процесу, виступлять як треті особи, пояснюють в опозиції.

Для цього потрібно ще подолати колосальний опір представників влади. Наприклад, у місті Кагарлик Київської області інформаційний намет "Батьківщини", розмахуючи кулаками, зносив особисто голова комунального підприємства "Міськрембудсервіс" Микола Стеценко. Під час такого демонтажу намету одній жінці завдали тілесних травм.

Разом із наметом у невідомому напрямку вивезли документи Об'єднаної опозиції й особисті заяви громадян про приєднання до судового позову проти президента. І це при тому, що намет був громадською приймальнею народного депутата від фракції "БЮТ-Батьківщина" Костянтина Бондарєва. На ньому було розміщене відповідне повідомлення.

Така сама ситуація склалася в Харкові. На намети "України проти Януковича" врукопаш пішли місцеві провладні депутати. У результаті активістам Об'єднаної опозиції з боєм вдалося встановити тільки один намет, хоча опозиція, відповідно до законодавства, повідомила міськвиконком про намір провести акцію.

У судовому порядку опозиції заборонили встановлювати інформаційні намети. Так, наприклад, Київський окружний адміністративний суд заборонив облаштовувати намети для збору підписів проти Януковича в Боярці й Іванкові, а в Сквирі проводити акцію "Україна проти Януковича" забороняє виконком міської ради.

— Це говорить про те, що місцева влада діє за вказівкою центральних органів влади, Адміністрації президента. Скрізь почерк однаковий, — розповідає Павло Петренко. — Але хочу попередити місцевих чиновників, що саме вони, зрештою, виявляться цапами відбувайлами. А замовники будуть осторонь, коли відповідальні за це беззаконня понесуть покарання.

Зараз ви читаєте новину «Українці підписуються під позовом проти Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі