пʼятниця, 30 листопада 2018 05:11

"Українці гідні європейських зарплат. За п'ять років плануємо довести їх до тисячі доларів"

Петро Порошенко чудово розуміє: його шанси переобиратися на другий термін щодня скорочуються. Саме тому він вдається до відверто брудних технологій ведення виборчої кампанії і в паніці витрачає купу грошей, щоб дискредитувати лідера президентських рейтингів — Юлію Тимошенко. Та все дарма. І поки рейтинги Порошенка продовжують падати, лідер "Батьківщини" успішно проводить національні форуми і розробляє план дій для відновлення країни.

23 листопада Юлія Тимошенко провела п'ятий Національний форум — соціальний. На заході були понад три тисячі учасників. Серед них — представники громадянського суспільства, бізнесу, медіа та міжнародних партнерів. Разом із командою фахівців політик обговорювала важливі питання, вирішення яких забезпечить гармонійний розвиток і нову якість життя українців: від соціальних стандартів, охорони здоров'я та освіти до екології та безпеки.

Юлія Тимошенко бере курс на людиноцентричну політику. У пріоритеті — забезпечення самореалізації людини і створення умов для повернення українців додому з-за кордону.

— Справа повернення людині щастя, спокою, впевненості, віри в завтрашньому дні стає питанням національної безпеки держави, гарантією права нашої нації на буття, — переконана голова партії.

За її словами, сьогодні влада проводить не ті реформи і будує не те суспільство. Адже людина почувається приниженою. У рейтингу країн за рівнем щастя населення 2018 року Україна посіла 138-ме місце зі 156, одне з найнижчих. Це призводить до катастрофічних масштабів еміграції. Щороку на заробітки виїжджають мільйон українців.

Найрейтинговіший кандидат переконана, сьогодні необхідно всіляко підтримувати наших громадян, які вимушені були поїхати на заробітки: знімати податки на перерахування грошей, відправлення посилок для своїх родин тощо. Створити умови, за яких люди зможуть ефективно вкладати гроші в бізнес в Україні.

Одним із головних на Форумі стало питання заробітної плати. Юлія Тимошенко нагадала, що розмір середньої зарплати в Україні — $323 на місяць — понад 9 тис. грн. Тоді як у сусідній Польщі — у 3,5 разу більше, $1119 — це понад 31 тис. грн. А в Норвегії — у 17 разів більше, $5482. На наші гроші це майже 153 тис.

Лідер партії переконана: українці гідні європейських зар­плат. Але зробити це одразу неможливо. Тому вона обіцяє поступове зростання достатку. Щоб за п'ять років довести його до рівня середніх заробітків у Польщі, тобто понад $1 тис.

Після виборів кардинально зміниться ситуація і з нарахуванням пенсій. Пропонується замінити радянську солідарну систему сучасною персоніфікованою. І не збільшувати надалі пенсійний вік. Незалежно від того, чи на пенсії людина, чи в процесі трудового стажу, для кожного буде створено приватний банківський рахунок, гарантований державою.

— Буде пораховано всі внески, частково індексовані та осучаснені. А також депозитна ставка, яка мала бути сплачена за весь період зберігання грошей у банку, — запевнила Юлія Тимошенко.

Україні потрібна страхова медицина, здатна надавати якісні послуги громадянам.

Вона дасть можливість взяти фінанси, необхідні для медичної галузі. Адже нині бюджет не може повною мірою фінансово забезпечити надання якісних медичних послуг.

Як працюватиме страхова медицина? Для працездатних — через обов'язкові соціальні внески підприємців. А медичне страхування для пенсіонерів, дітей, тяжкохворих, людей з інвалідністю фінансуватиме держава.

Молодіжна політика для Юлії Тимошенко також є запорукою розвитку держави.

Запровадження комплексної програми підтримки молоді передбачатиме й гідні стипендії, і мікрокредитування бізнесу, і дешеві кредити на житло, і фінансову допомогу при народженні дитини.

Молодь повинна мати стимули для навчання. Тому стипендії не можуть бути менші за реальний прожитковий рівень. Інакше хлопці й дівчата продовжуватимуть виїжджати на роботу за кордон.

Не оминула увагою лідер партії і розвиток бізнесу молодими українцями. Підприємців, які мають бізнес-план, пропонує забезпечити мікрокредитами без застави під 3% річних.

Щоб залишити молодь в Україні, необхідно забезпечити їхні родини житлом. Адже до 80% молодих людей не мають власного помешкання. Доречною стане житлова програма: через іпотечні кредити, без застави і першого внеску, щонайменше на 10 років, з державним ринковим страхуванням.

Юлія Тимошенко наполягає і на відновленні виплат при народженні дитини. Пропонує повернутися до практики, яка була за її прем'єрства: чим більше дітей у родині, тим більше виплати. Так при народженні первістка допомога становитиме 50 тис. грн, другої дитини — 100 тис. грн, а після народження третьої і більше — сума сягатиме 150 тис. грн.

Держава має розглядати витрати на освіту не як тяжкий обов'язок, а як інвестиції у людський капітал, запоруку конкурентоспроможності держави та національної безпеки. У цьому переконана лідер "Батьківщини".

Серед пріоритетів нової влади в освітній галузі — адекватні норми витрат на освіту кожної дитини. Як пояснила голова партії, розрахунки цього нормативу у країнах світу різняться: в Україні на одного школяра витрачають $1260 на рік, а в Литві — $5292. У Польщі діти уп'ятеро більше забезпечені всім необхідним, щоб підготуватися до дорослого життя, зауважила політик.

Наступні пріоритети — відродження системи професійно-технічної освіти, яку свідомо знищували з 2015 року рішеннями президента та уряду. Потрібно осучаснити стипендії, модернізувати навчальні заклади. І надати гідні зарплати для вчителів:

— Мене обурює, що уряд встановив європейський рівень зарплат: суддям — 300 тисяч гривень на місяць, керівному менеджменту Нафтогазу — мільйон гривень на місяць, а освітянам платять менше, ніж прибиральницям в Адміністрації президента, — обурилася Юлія Тимошенко.

Не забула лідер "Батьківщини" і про культуру.

Тимошенко обурена, що досі фінансування української культури відбувалося за залишковим принципом.

Нова влада зробить усе і для утвердження в Україні єдиної помісної православної церкви, захистить її в законний спосіб і не дасть зруйнувати міжконфесійний мир в Україні. Допоможе українській мові остаточно ствердити своє домінування в державі.

Юлія Тимошенко формує план дій з відновлення країни в усіх її галузях. А найголовніше — бере на себе відповідальність за ці ­кроки.

Вона єдина, хто заговорив про політичну відповідальність. Лідер "Батьківщини" зробила українцям пропозицію — підписати з нею угоду про виконання зобов'язань, взятих на виборах. Так Юлія Тимошенко хоче покінчити з ганебною практикою безвідповідальності президентів за ­невиконання обіцянок.

— Дуже конкретний, максимально простий документ, написаний зрозумілою мовою. Із термінами та результатами, які можна буде перевірити, — наголосила голова партії під час виступу на Національному форумі "Нова соціальна доктрина" у Києві.

Зараз ви читаєте новину «"Українці гідні європейських зарплат. За п'ять років плануємо довести їх до тисячі доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі