пʼятниця, 24 лютого 2017 05:40

"У нас діти ростуть без батьків, а вони все говорять про гроші"

Автор: Сергій Старостенко
  21 лютого ветерани АТО та матері полонених військових під будівлею Верховної Ради вимагають не торгувати з окупованим Донбасом. На мітинг зібралося кілька тисяч людей
21 лютого ветерани АТО та матері полонених військових під будівлею Верховної Ради вимагають не торгувати з окупованим Донбасом. На мітинг зібралося кілька тисяч людей

— У нас у місті є дві вугільні шахти. За 30 кілометрів розташована Бурштинська ТЕС. Її власник — ­Ахметов. Возить туди вугілля з Донбасу. Не від нас, а бере в терористів, — розповідає шахтар 28-річний Андрій Медвідь із міста Соснівка на Львівщині.

21 лютого у столиці на підступах до будівлі Верховної Ради його обшукують правоохоронці. Цього дня Андрій разом із кількома тисячами людей збирається протестувати проти торгівлі з окупованими районами Донбасу. Також учасники мітингу вимагають звільнення полонених українських солдатів. Захід ініціювала партія "Українське об'єднання патріотів — "Укроп". Ця політсила однією з перших відкрито підтримала блокаду залізничного сполучення між підконтрольними Україні й окупованими територіями, що триває з 25 січня. Ветерани АТО не пускають потяги з промисловими товарами й вугіллям.

Близько 9:00 поліцейські перекрили квартал біля парламенту. Патрулі стоять у Маріїнському парку й на прилеглих вулицях. У провулках чергують нацгвардійці. Припарковані автозаки, "швидкі" та пожежні авто. На вході до площі перед будівлею Верховної Ради всіх обшукують.

— Мій брат загинув 2015 року під час обстрілу Дебальцевого. Ловлю себе на думці, що цей снаряд я оплатив, коли прийшла квитанція за світло, — про­довжує Андрій Медвідь.

Мітинг розпочинається о 9:30. Його учасники тримають синьо-жовті стяги та зелені партійні прапори. У декого плакати "Ні — торгівлі з окупантами!", "Досить міняти вугілля на труни!", "Заробляти на війні — гріх".

З людьми спілкуються депутати-укропівці Валентин Дідич, Олександр Дубінін, Віталій Купрій, Ірина Констанкевич, Олександр Шевченко та Віктор Шевченко. Звучить гімн України. Оголошують хвилину мовчання за Небесною сотнею.

— Вимагаємо створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. Ми зареєстрували відповідну постанову. Вона передбачає аналіз усіх торговельних операцій з ОРДЛО за три роки. Маємо дізнатися про їхній масштаб і визначити відповідальних за цю торгівлю, — говорить голова політради "Укропу" 42-річний Тарас Батенко. — Друга вимога — визнати непідконтрольні території окупованими. Ворога потрібно називати ворогом, АТО — війною. Відповідний законопроект готовий. Він зупиняє всі торговельні операції в окупованій зоні. Необхідна повна блокада. Тим більше маємо це зробити після визнання Путіним документів ДНР і ЛНР.

Підтримати "укропівців" виходять депутати з інших фракцій і позафракційні.

— Брехня, що возять тільки вугілля. Воно становить лише 20 відсотків. Все інше — це сировина та продукція, — каже позафракційний депутат 29-річний Володимир Парасюк.

Близько 10:30 починається дощ зі снігом. Люди кутаються у шарфи. Поблизу сцени з матерями полонених стоїть куратор добровольчого батальйону "Кривбас" Микола ­Колесник, 49 років.

— Влада вимагає від Європи підтримувати санкції проти агресора, тоді як сама торгує з ним. А є хлопці, які понад два роки сидять у полоні. І коли вони чують, як вагони ходять туди-сюди, їх це вимотує. Прихильників блокади багато. Можемо перекрити всі 437 кілометрів неконтрольованого кордону, — говорить Колесник.

Гуртом ідуть до мікрофона.

— У нас діти ростуть без батьків, а вони все говорять про гроші, — каже дружина полоненого бійця Наталія Герасименко. Її чоловік Микола потрапив у полон бойовиків під час виходу українських військ із Дебальцевого в лютому 2015 року. — За ті гроші, що влада загрібає, можна було б викупити наших хлопців. Міністр енергетики Ігор Насалик їхав у Донецьк і заявляв, що за полоненими. А домовлявся про вугілля.

Близько 11:00 через відеозв'язок учасники блокади залізниці в Бахмуті розповідають про ситуацію на станції. Говорять, перед ними стоять 40 потягів, які мали відправити на окуповану територію.

— Нові можновладці швидко "сіли" на старі корупційні схеми. Навчилися конвертувати в тверду валюту сльози, кров, — говорить письменник, член "Укропу" 65-річний Василь Шкляр. — Недавно проїхав по селах своєї Черкащини. Чоловіки запитують: що це за зарплата керівника Нафтогазу у 2 мільйони гривень? Виходить, він коштує як сім Гройсманів і п'ять Порошенків. При цьому в мене знайомий у лікарні відмовляється від ліків. Бо крапельниці коштують 600 гривень.

Акція закінчується по обіді. В "Укропі" обіцяють продовжувати мітинги, доки не ухвалять відповідні законопроекти.

Зараз ви читаєте новину «"У нас діти ростуть без батьків, а вони все говорять про гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі