середа, 25 січня 2012 06:15

"У мене сидяча акція протесту"

На ґанку клубу Кабінету Міністрів у вівторок вишиковуються шестеро студентів. Повз до будівлі прямує нардеп-"регіонал" Максим Луцький.

— Ганьба Луцькому! — кричить йому 22-річний Ілля Кротенко, студент Київського педуніверситету. — Ви обіцяли, що ми зайдемо!

Луцький дивиться на студентів та мовчки йде. Кротенко вмикає гучномовець у режим сирени. Поправляє плакат "Це профанація спілкування з громадськістю".

За півгодини у Кабміні має розпочатися обговорення з прем'єром Миколою Азаровим урядового законопроекту "Про вищу освіту".

— Вони запросили представників студентських організацій, які фінансуються з бюджету, — каже Кротенко. — Їх представники підконтрольні Міністерству освіти, а нас не пускають. Хоча Луцький обіцяв. Ми протестуємо проти законопроекту через те, що він дозволяє вузам самим обирати мову навчання, зменшує кількість студентів, які отримуватимуть стипендію, дозволяє відраховувати через академічний плагіат та порушення норм внутрішнього розпорядку.

Студентів оточують десяток міліціонерів. У цей час у залі за овальним столом розсідаються півсотні ректорів, викладачів та студентів. Їм роздає календарики на 2012-й зі своїм зображенням колишній міністр освіти Станіслав Ніколаєнко, 55 років. Біля дверей перестріває ректора Києво-Могилянської академії Сергія Квіта, 46 років.

— За цим законопроектом ви отримуватимете кошти з бюджету, а значить, юридично станете отримувачем коштів і зразу получите 15-20 мільйонів податків, — говорить екс-міністр.

— Да-да-да. Я розумію, про що ви кажете. Це комплексна проблема, — відповідає Квіт, плескає по плечу Ніколаєнка та прямує на своє місце.

— Законопроект не вирішує головної проблеми, — каже Станіслав Ніколаєнко. — Не врегульовує стосунки між бізнесом та освітою. Треба вводити норми, щоб бізнес міг включати у свої видатки витрати на освіту. Щоб міг витрачати неоподатковані гроші на навчання своїх працівників.

Із будівлі до мітингувальників виходить представник Фундації громадських ініціатив Михайло Каменєв. За 5 хв. повертається, але його не впускають охоронці.

— Вони мені сказали, що в них оновлені списки і мене там немає. Сказали, що я збирався робити провокації і що речі можна буде забрати, коли нарада закінчиться, — розповідає журналістам у холі. Сідає на підлогу біля рамок металошукача.

У мене сидяча акція протесту. Виносьте, якщо хочете, — каже охоронцям.

Туди виходить Луцький. Показує охороні депутатське посвідчення. Однак ті все одно не пускають Каменєва.

Прем'єр 64-річний Микола Азаров запізнився на півгодини. Відразу говорить:

— Меня проинформировали, что там студенты небезразличны к нашей теме дискуссии. Давайте поддержим инициативу, пусть кого-то одного сюда пустят.

До зали впускають одну з мітингувальниць.

— Дискусія по законопроекту триває півтора року, — виступає Квіт. — Є дискусія, і це добре. Але законопроект не створює нової реальності для українських університетів. У нас є кілька мегауніверситетів, які залишилися з радянських часів, але цього не достатньо, щоб ми конкурували на міжнародній арені. Ніби запроваджується звання доктор філософії, але це звичайна аспірантура, до якої додали один рік.

Азаров киває та просить виступити Михайла Лебедя з Фундації громадських ініціатив, який сидить на місці Каменєва.

— Нам хотелось бы, чтобы законопроект был отозван, чтобы в нем урегулировали все вопросы. Не в первый раз из Министерства образования выходят недоработанные документы. Впервые вводится норма про отчисление студента из-за какого-либо текста — за академический плагиат.

— Вы считаете, что вопрос плагиата нужно сохранить? — запитує Азаров.

— Нужно выписать, что такое плагиат, — відказує йому Лебідь.

Зараз ви читаєте новину «"У мене сидяча акція протесту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі