пʼятниця, 13 вересня 2013 00:00

"Тут ви нічого не знайдете — тут "тьомний лєс". Ви в Верховній Раді лучше пошукайте"

На одному з телеканалів показали сюжет про зведення двоповерхівки в заповіднику "Стугна", що за 43 км від Києва по Столичному шосе. Мовляв, там будує дім лідер партії "Свобода" народний депутат 44-річний Олег Тягнибок. Неподалік розташоване село Таценки Обухівського району.

Заходимо до місцевого продуктового магазину. Огрядна продавщиця подає жінці білу хлібину. Питаємо, де будинок лідера "Свободи".

— Тягнибок? Будуються тут багато, спробуй розбери — бог то чи не бог! — відмахується. — До рибхоза їдьте.

Їдемо 5 хв у бік лісу. На початку асфальтованої дороги, що веде до котеджів, знак "Проїзд заборонено". Неподалік лісопилка, пахне хвоєю. Накрапає дощ.

— Про Тягнибока не чув. Знаю, шо там строїться батько Стогнія (Костянтин Стогній. — журналіст, колишній головний радник міністра внутрішніх справ. — "ГПУ"), — каже 28-річний Анатолій. Він неголений, під очима глибокі зморшки, штани брудні. — Строїться там можна. А ліс вирізати — ні. Но всьо равно ріжуть, кажен день машини вивозять. Земля тут дорога — по 10 тисяч доларів сотка.

— Там, где я живу, действительно была когда-то речка Стугна, — розповідає телефоном 45-річний Костянтин Стогній. — Теперь, уже с десяток лет, она перекрыта дамбами и разбита на частные рыбхозы. Я с ними периодически воюю, потому как они перекроют проезд людям к дому. Но ни я, ни мои родственники никаким строительством не перекрывают Стугну. О том, где строится Олег Тягнибок, мне тоже неизвестно.

Ідемо новою асфальтованою дорогою, уздовж неї на деревах прибиті таблички "Камины. Печи", "Бетон". "Озеленення". Дві жінки збирають гриби.

— Там весь берег в коттеджах, — показує ліворуч 63-річна Фаріда, із яскраво нафарбованими губами. На ній жовтий дощовик, гумові чоботи під леопарда, наплічник. Каже, живе в дачному кооперативі енергобудівельників, що неподалік. — Разделили берег, поставили заборы. К реке невозможно подойти. Это начиная с дома Стогния и до конца Стугны. Кто там строится, кроме Стогния, не знаю. Его дом первый слева, если идти вдоль забора, где река. Прямо на омывающем песке на территории заказника построил виллу с сауной, имеет смотровую площадку. Намыл остров песочный и полностью перекрыл Стугну. Теперь она гниет аж до Украинки (місто, за 36 км від Києва. — "ГПУ").

Дорогу й котеджі почали розбудовувати на території лісництва три роки тому.

— Это всё лес был, — пояснює голосно Фаріда й дерев'яною палицею малює план місцевості на землі, укритій хвоєю. — Кольцевая дорога вдоль реки и до конца. Затем начали заезжать большие машины, чтобы строиться. Вырубили все деревья. Люди плакали. Это безобразие. Мы здесь по 6 соток получили еще 20 лет назад.

— Если будете туда лезть, то аккуратно: там может быть охрана, видеокамер наставили. Участки ведь выделяет прокуратура Обухова. Ещё говорят, Поживанов строится (Михайло Поживанов. — колишній глава Держрезерву. Позаторік проти нього порушили кримінальну справу за розкрадання 35 млн грн. Він виїхав в Австрію. — "ГПУ"). Он перед тем, как исчез, якобы выкупил себе часть леса. Или арендовал на 49 лет, — криво усміхається. — Сделал забор и скрылся. Сейчас на огражденной территории никакое строительство не идет.

Ідемо вздовж зеленого паркана з метр заввишки. Тут зводять із десяток дво- та триповерхових котеджів. Біля одного чоловік років 25 рубає дрова.

— Тут будується Олег Тягнибок? — запитуємо.

— Я в Обухові живу. Щоб щось таке розказували — не помню. Ми зі строітєлями не общаємся. Але ні разу не бачив, що він тут їхав. Навєрно, це десь там, — махає рукою.

— Це ж наче заказник, хіба тут можна будувати?

— Ну, відітє ж! — показує на жовто-блакитну табличку з національним гербом та написом "Природно-заповідний фонд України. Лісовий заказник "Стугна". Охороняється законом".

Такі таблички стоять уздовж дороги через кожні 50-100 м. Біля недобудови — металевий вагончик для робітників. Із нього виходить чоловік років 50 з довгими сивими вусами, від сірника підкурює цигарку. Питаємо, чи чув, що тут будується Олег Тягнибок?

— Тут ви нічого не знайдете — тут "тьомний лєс". Ви в Верховній Раді лучше пошукайте.

За 100 м — сірий монолітний будинок. Від дороги огороджений дерев'яним парканом.

Посередині — будка для охорони. Людей на території не видно. Підбігає рудий пес, махає хвостом. Ділянка від дому до берега річки засипана піском, біля берега стоїть будівельна тачка. Моноліт, що нібито належить Тягнибокові, зачинений. Крізь вікна видно, що всередині — нова бетономішалка, паки з будматеріалами, пластиковий кейс для інструментів і порожня банка з-під кока-коли. Зі стелі на дроті звисає увімкнена лампочка без плафона.

На сусідній ділянці троє робітників обкладають плиткою стінку третього поверху.

— Ми чули ще той осінню, що це дом Тягнибока. Місяць тоді тут робили, — не припиняючи працювати, каже чоловік років 40 у робі й бейсболці. — Ще розказують, що отой дом — Медведчука. Чув, для нього намивали пісок, — показує на дерев'яний котедж на другому березі річки. — Але його там тоже не бачив. Я без поняття, хто і в нас заказчик — аби платили.

— Як давно зводять будинок?

— Коробка як у жовтні стояла, так і стоїть. Щось по благоустройству робили — землю копали, і всьо.

З боку дороги підходить молодий чоловік у спортивних штанях і кофті. На босих ногах — порвані гумові шльопани зі слідами будівельного розчину. Руки тримає в кишенях.

— Тягнибока я тут не видел — это точно. Месяца четыре здесь работаю, — говорить про дім, що приписують лідерові "Свободи". Не представляється. — Хозяина нашего зовут Самвел. Приезжал неделю назад. Мы тут все время живем, только работы сейчас нет. Электрик в доме бывает, что-то делает, а больше — никого.

Цікавимося, наскільки велика ця ділянка.

— Где-то 280 на 50 метров. Тут все участки такие.

На сусідній ділянці — дерев'яний дім. У телевізійному сюжеті припустили, що це будується нардеп Андрій Тягнибок, молодший брат Олега. За домом — вагончик. Біля нього — чоловік у спортивних штанях і зеленому камуфляжному піджаку.

— Не бачив я тут Тягнибока, — каже і заходить до вагончика.

— Це брехня, — говорить 37-річний Юрій Сиротюк, нардеп із "Свободи". — Цю інформацію поширив олігархічний канал, що співпрацює з владою. Вона не може покращити свій імідж і підняти рейтинг, тому її завдання — змішати з нечистотами опозицію. Жодного слова правди в поширеній інформації немає.

У декларації про доходи за минулий рік Олег Тягнибок вказав, що є співвласником двох квартир — у Києві та Львові на 96,6 та 116 "квадратів".

202 тисячі гривень доходу задекларував за минулий рік лідер "Свободи" Олег Тягнибок. Дружина заробила трохи більш як 59 тис. Молодший брат, нардеп від "Свободи" Андрій Тягнибок оприлюднив декларацію за 2011-й із доходом 178 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «"Тут ви нічого не знайдете — тут "тьомний лєс". Ви в Верховній Раді лучше пошукайте"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі