четвер, 19 травня 2011 06:00

Щодня можна витрачати 149 тисяч гривень

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Геннадій Москаль: ”Президент має заветувати закон”
Геннадій Москаль: ”Президент має заветувати закон”

Парламент ухвалив закон "Про засади запобігання та протидії корупції". Ним передбачили, що чиновники мають вносити до декларації про доходи тільки ті витрати, які дорівнюють або перевищують 150 тис. грн.

— Якщо разова витрата не перевищуватиме 150 тисяч, дозволено не вказувати її. Але ж тоді щодня протягом року можна скуповуватися на 149 тисяч гривень і не зазначати це в декларації, — каже нардеп-"нунсівець" 60-річний Геннадій Москаль. — Тобто чиновники можуть майже вільно витрачати гроші, які до них надійшли невідомо як. Це не запобігає корупції, тому президент має заветувати закон і направити назад до парламенту зі своїми зауваженнями.

Як чиновник можна обійти норму про декларування видатків, роблячи великі покупки на суму понад 150 тисяч?

— Наприклад, він пише в декларації, що має дві машини, на наступний рік — чотири. Каже, що дві нові — не одноразова покупка. Спочатку купив кузов, потім — колеса. Або частинами викупив величезний будинок. Кожен день давав по 149 тисяч і купив його за кілька мільйонів.

Звідки виникла сума 150 тисяч гривень?

— Цей закон направлений на високопосадовців, у яких великі зарплати. Наприклад, 220 тисяч гривень на рік. Донедавна посадовець вписував лише зарплату. А міг витрачати 45 мільйонів гривень на купівлю квартир, машин. Ніхто цього не контролював.

Яку граничну суму треба було зазначити в законі? Адже комуніст Валерій Бевз стверджує, що її необхідно буде переглядати за три-чотири роки через інфляцію.

— Ніякої статичної суми не повинно бути. Треба було чітко розписати, як витрачаються доходи. Ніхто не каже, що треба приносити чек на покупку хліба в супермаркеті. Народ не це цікавить. Якщо ти на державній службі і збільшив свої статки, то покажи джерело — зарплату. Якщо чиновник заробляє 40 тисяч, а держава кожен день дозволяє витрачати 149, то таким чином спонукає до хабарів. Цією поправкою про 150 тисяч дали зелене світло подальшому розквіту корупції в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Щодня можна витрачати 149 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі