пʼятниця, 27 жовтня 2017 07:30

Порошенко лідирує в президентському рейтингу

Автор: Катерина Подолянець
 

У разі дострокових президентських виборів найбільшу підтримку в першому турі отримав би Петро Порошенко. За нього проголосували б 14% українців із тих, хто має намір взяти участь у виборах. Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова за жовтень.

Далі в рейтингу — Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Юрій Бойко, Святослав Вакарчук, Олег Ляшко. У них — від 8% до 6%.

У квітні 2017 року президентський рейтинг Порошенка становив 10%. Натомість Тимошенко мала підтримку в 9,5%. Нині — 8,4%.

— Юлія Тимошенко має майже вдвічі нижчий рейтинг, ніж президент. Це свідчить не тільки про покращення оцінки роботи Петра Порошенка, але й про помилки лідера опозиції, — говорить народний депутат шостого скликання Віктор Уколов, 49 років. — Поява в рейтингу Святослава Вакарчука — наслідок розчарування скептичних щодо влади виборців у опозиційних кандидатах. Люди ладні голосувати навіть за співака, бо їх стомив постійний упереджений потік негативу від старих політиків. Владі доведеться докласти чимало зусиль, щоб повернути довіру й підтримку більшості українців.

— Несподівано — здається, уперше після парламентських виборів буйство популізму викликає у виборця відчуття відрази. Партії дії починають повертати втрачені рубежі — що свідчить про певне подорослішання суспільства. Проголосовані в Раді реформи на результат прагматичних політсил ще не вплинули. Швидше за все, джерело зростання довіри до них — реформа місцевого самоврядування. Також на зміні політичних уподобань українців позначаються зовнішньополітичні фактори. Безвіз повертає віру у власну державу середньому ­класові. Відтак Петро Порошенко в президентському рейтингу став суттєво випереджати інших політиків. А Володимир Гройс­ман у переліку навіть випередив Андрія Садового, — каже ­пиьменник, політичний експерт 53-річний Володимир Цибулько.

— Порівняно з весною, неочікувано знизився рейтинг Юлії Тимошенко і відчутно зріс рівень підтримки Петра Порошенка. Думаю, міг спрацювати ефект ухвалення пенсійної реформи та запровадження безвізу. До 20 відсотків активних виборців хочуть голосувати за когось нового, приміром Святослава Вакарчука. Але частина з них не готові про це відкрито говорити, — зазначає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 58 років.

— Результат очікуваний. Підтверджує опитування різних соціологічних компаній. На перших місцях — Порошенко і Тимошенко. Електорат, який за них голосує, хоче стабільності. Вважає, що при всіх проблемах влада щось робить і не треба її розгойдувати, — говорить 58-річний Олексій Гарань, науковий директор фонду "Демократичні ініціативи".

— На цьому тижні оприлюднено підсумки трьох соцопитувань. У рейтингу кандидатів у президенти лідирує Петро Порошенко. В одному з них друге місце зайняв співак Святослав Вакарчук, випередивши Юлію Тимошенко. Сенсація свідчить, що запекла боротьба розгорнеться не за перше, а за друге місце між Юлією Тимошенко, Анатолієм Гриценком та Святославом Вакарчуком, — вважає політичний експерт Володимир Манько, 46 років.

— Результати соціологічних досліджень підтверджують факт — помітно зростає довіра українців до президента Петра Порошенка. Це означає, що на сьогодні йому немає альтернативи, — коментує політичний аналітик 31-річний Павло Нусс.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко лідирує в президентському рейтингу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі