вівторок, 06 жовтня 2009 07:53

Петра Симоненка запропонували замінити молодшим лідером

Автор: фото: УНІАН
  Лідер Компартії Петро Симоненко (праворуч), нардеп-комуніст Ігор Алексєєв (в центрі) та голова Центральної контрольної комісії КПУ Георгій Пономаренко (ліворуч) під час з’їзду Компартії у Києві 3 жовтня
Лідер Компартії Петро Симоненко (праворуч), нардеп-комуніст Ігор Алексєєв (в центрі) та голова Центральної контрольної комісії КПУ Георгій Пономаренко (ліворуч) під час з’їзду Компартії у Києві 3 жовтня

На суботній з"їзд Компартії запросили керівників трьох лівих політичних сил: Станіслава Ніколаєнка зі "Справедливості", Юрія Загороднього з Соціал-демократичної партії (об"єднаної) та Василя Волгу з "Союзу лівих сил". Вони створили блок і вирішили висунути спільного кандидата в президенти — лідера КПУ 57-річногоПетра Симоненка.

Делегати збираються в актовій залі Київського комітету Компартії. Над сценою висить портрет Володимира Леніна. На стіні гасла "Геть Ющенка та олігархів!", "Трудящим — гідне життя". За 20 хв. до початку на авто "Тойота Авенсіс" приїжджає Петро Симоненко.

Нардеп від КПУ 57-річна Катерина Самойлик каже, що лідерка прогресивних соціалістів Наталія Вітренко не приєдналася до блоку, бо сама хоче йти у президенти. А соціаліст Олександр Мороз обіцяв увійти в блок, але "за гроші приєднався до кандидата в президенти Сергія Тігіпка":

— У Херсоні рядові соціалісти з цим не згодні. Пишуть заяви про вступ до Компартії.

Симоненко виступає 45 хв. Критикує президента Віктора Ющенка. Пропонує відсторонити його від влади. Це ж лідер комуністів говорив і на торішньому з"їзді.

До трибуни виходить колишній нардеп-комуніст 72-річний Юрій Соломатін. Зауважує, що Компартія має оновитися і вибрати нового молодого лідера. Наприклад, друга Симоненка, нардепа-"комуніста" 49-річного Ігоря Алексєєва.

— За кожним із нас тягнеться шлейф політичних рокіровок, від якого потрібно відмовлятися, — каже Соломатін.

— Навіщо? — починають кричати із зали.

Ви дискредитуєте ЦК! Ви відірвані від життя!

— Ми найімовірніше не потрапимо в другий тур, — продовжує Соломатін. — Так що вже зараз потрібно "мочити" Юлю. А Янукович, ну що Янукович? Він патріархові Кирилу руку цілував, він з "Єдиною Росією" дружить. Навіть сам Жириновський (віце-спікер Держдуми Росії. — "ГПУ") сказав, що Лівий блок — це добре, а Янукович — краще. Що в Жириновського на язику, те в Кремля на умі.

— Ви дискредитуєте ЦК! Ви відірвані від життя! — суворо перебиває його Симоненко.

У залі починають аплодувати. Соломатін виходить.

Ігор Алексєєв пропонує висунути Симоненка кандидатом у президенти від блоку.

— Є необхідність це обговорювати? Є інші пропозиції? — питає.

— Ні! — хором відказують делегати.

Голосують червоними мандатами з зображенням Леніна. Симоненко сідає пряміше та зітхає. Він не голосує.

— Ми не маємо права висувати, — чутно із різних кінців зали. — Можемо рекомендувати міжпартійному з"їзду висунути кандидата.

Цю пропозицію приймають та оголошують перерву. Лідери чотирьох партій виходять до журналістів. Кажуть, що 20 жовтня разом проведуть з"їзд у столичному Жовтневому палаці.

— Петро Миколайович, ваша нова дружина вступила до партії? — цікавляться в Симоненка.

— Мені приємно, що ви за це турбуєтеся, — ухиляється від відповіді.

Мороз і Вітренко не захотіли об"єднуватися

Комуністи запропонували лівим партіям півтора місяця тому об"єднатися у блок і висунути спільного кандидата на президентських виборах. Декларацію направили Союзу лівих сил Василя Волги, Соціал-демократичній партії (об"єднаній) Юрія Загороднього, "Справедливості" Станіслава Ніколаєнка, Соціалістичній партії Олександра Мороза та Прогресивній соцпартії Наталії Вітренко.

Прогресивна соціалістка відмовилася. Наполягала, щоб у блоці не було Мороза. Однак Симоненко вів переговори із соціалістами. За кілька днів до підписання договору про об"єднання Мороз оголосив, що СПУ підтримає на президентських виборах іншого кандидата — Сергія Тігіпка.

— Я не чув інших слів Мороза, окрім того, що він підтримає мене, — здивувався тоді лідер комуністів.

Зараз ви читаєте новину «Петра Симоненка запропонували замінити молодшим лідером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі