четвер, 02 серпня 2012 05:45

"Партія регіонів жонглює електоратом"

 

Високий рейтинг Об'єднаної опозиції "Батьківщина" може бути викликаний об'єднавчим процесом політичної сили Яценюка та Тимошенко, вважає голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 46 років:

— Також тим, що влада робить усе, щоб її антирейтинг серед проукраїнського електорату Центральної та Західної України збільшився. Це, відповідно, веде до закріплення і зростання рейтингу опозиції. Спад у Партії регіонів відбувається одночасно зі зростанням рейтингу Компартії. Це означає перетікання голосів на Донбасі та Півдні України від "Регіонів" до комуністів. Така електоральна тенденція змушує Партію регіонів максимально мобілізувати свій електорат. Останнім часом ми це бачили — закон про мови, підписання чергової Зони вільної торгівлі з Росією, знову питання НАТО. Це все не доленосні рішення, але мають символічний характер. Партія регіонів піднімає їх, коли треба жонглювати своїм електоратом. Зростання позиції комуністів — не їхня заслуга, а закономірний наслідок послаблення "Регіонів". Я думаю, що закон про мови та соціальні ініціативи в такому вигляді набридли вже і східному електорату, тому він переходить до КПУ.

Перебування "Удару" Кличка на третьому місці теж закономірне. Але похибка там така, що комуністи можуть витіснити "Удар" на четверте. Утім, Кличко, крім одного ролика, фактично не веде передвиборної кампанії. У нього є можливість додати. Тому цілком реально, що він візьме понад 10 відсотків.

Королевська, хоч би що там говорили, посилиться за рахунок приходу туди Андрія Шевченка. Для позитивного іміджу України він зробив більше, ніж багато політиків разом узятих.

"Свобода" теж може піднятися. Мовні ігри Партії регіонів можуть не тільки мобілізувати її російських прихильників, а й українських прихильників "Свободи". Для цієї політичної сили проблема буде в іншому — захистити результат від маніпуляцій влади. Така ж проблема буде і в Кличка.

Зараз ви читаєте новину «"Партія регіонів жонглює електоратом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі