пʼятниця, 27 жовтня 2017 06:40

"Ніяких дострокових виборів не буде. 40 людей — не всеукраїнська акція"

— Непросто було сюди дістатись навіть президентському кортежу, бо неподалік іде ремонт мосту через Русанівську протоку на Броварському проспекті. І таких будівництв дуже багато. Звичайно, в країні є невдоволені. І тризуб над Кремлем постав, то "зрадофіли" скажуть, що криво, — говорить президент 52-річний Петро Порошенко на Раді регіонального розвитку 24 жовтня.

Захід розпочався об 11:00 у Міжнародному виставковому центрі в Києві. Туди з'їхались міністри, парламентарії, мери, голови обласних і районних держадміністрацій, об'єднаних територіальних громад, місцеві депутати і підприємці. Раду збирають ушосте. Попередня була у березні. Її створив президент 2015 року. Вона є консультативним органом.

— На жаль, війна ще дуже далека від завершення, — каже Петро Порошенко. — Хоча маємо світло в кінці тунелю. Найгірше в економіці вже в минулому. Зазнали удару — через війну, агресивне закриття Росією донедавна найбільшого нашого ринку і блокаду нею експорту в треті країни. Та ми не просто вистояли, але й заклали основу для сталого розвитку.

Створимо нову Службу фінансових розслідувань, яка єдина розслідуватиме злочини та правопорушення в економічній сфері. Немає там більше чого робити поліції, СБУ, прокуратурі і податковій.

Залишилось менше року до початку планового виборчого циклу з обрання президента та Верховної Ради. Ніяких дострокових виборів не буде. Політикани намагаються організувати хаос. Нічогісінько в них не вийде. По 30–40 людей вони називають загальноукраїнською акцією протесту. Народ не дає її розхитати.

— Закладаємо на 2018 рік прогноз зростання економіки на три відсотки, — говорить прем'єр-міністр 39-річний Володимир Гройсман.

Продукції маємо виробити більше на 402 мільярди гривень. Це робочі місця для наших громадян і ріст доходів.

— Отримуємо на місцях сигнали шаленого тиску правоохоронної системи на бізнес. Цьому потрібно поставити крапку. Маємо зупинити епідемію силового тиску.

— У країні є підстави для мирного протесту громадян. Влада має помилки, а життя людей достатньо важке, — каже генеральний прокурор 52-річний Юрій Луценко. — Однак право на мирний протест не означає підготовку до силового перевороту, який затіяла невеличка купка людей. Їх фінансують з-за кордону, і я це доведу. Українська держава буде керуватись Конституцією, законами і волею народу, а не жменькою авантюристів, які хочуть зробити черговий переворот на втіху Кремлю.

Близько 15:45 виступає голова Васильківської райдерж­адміністрації Дніпропетров­ської області 57-річний ­Сергій Літвінов:

— Нехай київський геокадастр забере своїх "смотрящих" по областях і районах, — говорить чиновник. Люди у залі аплодують.

— Це називається "бурные, продолжительные аплодисменты, переходящие в овацию", — відповідає Порошенко.

— Завтра я звернусь до Генпрокуратури й Антикорупційного бюро порушити проти вас справу, проти всіх ваших керівників районних управлінь, — звертається Володимир Гройсман до присутнього голови Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру Олега Цвяха, 40 років. — "Смотрящі" залишилися далеко в 2013 році. І вам прощення немає. Винний — сидітиме (25 жовтня Кабінет міністрів звільнив Цвяха з посади. — ГПУ).

— Олег Миколайович, сідайте, — звернувся Порошенко.

— На лет десять, — додав Гройсман.

Рада тривала 5,5 год.

— Президент хотів продемонструвати, що контролює ситуацію. І результати останніх голосувань у парламенті це підтвердили. Ухвалили рішення, які він просував, — каже політолог 58-річний Володимир Фесенко.

— Луценко заявив про можливість екстрадиції Міхеіла Саакашвілі (5 вересня Міністерство юстиції отримало запит від Головної прокуратури Грузії на арешт і видачу політика. — ГПУ). Це — попередження, бо той — ключова фігура протестів. Одночасно цією заявою перевіряють суспільну думку і реакцію міжнародних партнерів. А вона буде не такою критичною як раніше. Бо вихід з акції більшості опозиційних політиків і громадських активістів пов'язаний із порадами західних партнерів. Вони не підтримують протести під парламентом.

— Луценко із самого початку був проти, щоб Саакашвілі запрошували в Україну, — говорить політолог 61-річний Олександр Кочетков.

Сперечався про це з президентом. Попереджав, що той неконтрольований. Порошенко відповідав: "Це мій давній приятель, я зможу його контролювати". Зараз Луценко виступає у ролі головного рятувальника президента. Але він перегнув палицю.

— Регіонам продемонстрували — їх чують. Петро Порошенко прагнув показати — влада сильна як ніколи. І протести не завадять їй робити, що вона вважає за потрібне.

Українські президенти — завжди великі актори. Петро Олексійович сам захоплюється тим, що розповідає. Але у президента є проблема із об'єктивною реальністю. Тому в нього є розвиток, але українці чомусь незадоволені.

Зараз ви читаєте новину «"Ніяких дострокових виборів не буде. 40 людей — не всеукраїнська акція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі