пʼятниця, 03 листопада 2017 07:25

"НАБУ здається незалежним, але насправді залежить від Генпрокуратури"

Автор: REUTERS
  Олександр Аваков у Солом’янському суді Києва чекає на рішення про запобіжний захід 1 листопада. Його затримали днем раніше у столиці
Олександр Аваков у Солом’янському суді Києва чекає на рішення про запобіжний захід 1 листопада. Його затримали днем раніше у столиці

— Вважаю справу політично заангажованою, що не має нічого спільного з верховенством права, — говорить 29-річний Олександр Аваков 1 листопада о 19:34 в Солом'янському районному суді міста Києва. Він — син міністра внутрішніх справ. Його підозрюють у причетності до розтрати 14 млн грн на закупівлі 6 тис. рюкзаків для бійців МВС у зоні АТО.

31 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро затримали Олександра Авакова в Києві. Того ж дня в його квартирі в Харкові провели обшуки. Ще двоє затриманих — колишній заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар і харківський бізнесмен Володимир Литвин. Вони, за версією слідства, позаторік були причетні до закупівлі МВС рюкзаків за ціною, вищою середньоринкової. Товар не поставили вчасно і він не відповідав вимогам, стверджують у бюро. Справу у липні 2015-го відкрила військова прокуратура. Торік розслідуванням зайнялося НАБУ.

Суд випустив Олександра під особисте зобов'язання. Має здати на зберігання міграційної служби паспорти для виїзду за кордон, носити електронний браслет. Також суд відпустив під особисте зобов'язання двох інших фігурантів справи.

"Ні мій син, ні фірми, в яких він є засновником, не мають і не мали ні копійки грошей із бюджету України. Тиск на мене з боку організаторів дій проти мого сина і моїх у минулому підлеглих — не пройде", — написав міністр 53-річний Арсен Аваков у "Фейсбуку" 31 жовтня.

Раніше був нардепом від "Народного фронту". У політсилі заявили: "Справа припадала пилом два з половиною роки на полицях НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Члену родини міністра пред'являють застарілі й політично мотивовані обвинувачення. Розцінюємо цю дію як політичний тиск. Так звана антикорупційна боротьба перетворилася на боротьбу за владу і проведення дострокових виборів".

— Між президентом і міністром внутрішніх справ існує тертя. Порошенко хоче контролювати абсолютно все. Президента дратує, що є непідконтрольна йому структура. Аваков теж достатньо амбітна особистість, — говорить політолог 61-річний Олександр Кочетков.

— Зараз це тертя переросло у протистояння. Президент чомусь переконаний, що Саакашвілі не просто прорвався через кордон (10 вересня колишній голова Одеської облдержадміністрації потрапив на територію України, не пройшовши прикордонного контролю на пункті пропуску "Шегині" на Львівщині. Його прибічники прорвали ланцюг прикордонників. — ГПУ), а його пропустили навмисно. Ще більше Петра Олексійовича роздратувало те, що протестувальники розбили наметове містечко без спротиву з боку поліції.

НАБУ здається незалежним, але насправді — через Антикорупційну прокуратуру — залежить від Генеральної прокуратури. А та — від президента.

Зараз ви читаєте новину «"НАБУ здається незалежним, але насправді залежить від Генпрокуратури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі