середа, 27 червня 2007 17:24

Мороз не зміг умовити Януковича

  Учора голова Верховної Ради Олександр Мороз виступив на закритті третьої сесії Верховної Ради цього скликання. У залі його слухали менше третини народних депутатів
Учора голова Верховної Ради Олександр Мороз виступив на закритті третьої сесії Верховної Ради цього скликання. У залі його слухали менше третини народних депутатів

На вчорашнє закриття третьої сесії Верховної Ради прийшли менш як половина депутатів коаліції. Від опозиції не було жодної особи. Відчуття свята коаліціантам трохи зіпсували робітники, що монтували нові меблі для парламентської сесії ОБСЄ. Вона має відбутися в українському парламенті на початку липня.

У залі реєструється 266 народних депутатів. Але насправді їх не більше 120.

— Парламент працюватиме до того часу, поки Центрвиборчком не дасть офіційної відповіді, що немає ким замінити тих, хто не хоче працювати, — вкотре повторює голова Ради Олександр Мороз, 63 роки.

Після цього каже, що лідером фракції БЮТ у Верховній Раді обрано Миколу Замковенка. Він зачитує відповідне рішення засідання фракції. Нардепи в залі гучно аплодують. Раніше депутати-перебіжчики від БЮТу оголосили, що відновлюють цю фракцію у парламенті.

Хоча сесійна зала майже порожня, в буфеті вільних столиків немає. Депутати замовляють м"ясо під ананасом, салати, печену картоплю.

— Не так приторно слушать все это, — один з "регіоналів" пояснює іншому, чому так довго сидить у буфеті.

Тим часом у кулуарах Миколу Замковенка запитують, із ким їхній БЮТ піде на дострокові вибори.

— Я еще не решил, но скоро определюсь. Это будет достойная партия, — посміхається він у відповідь.

Однак інший член цього об"єднання 50-річний Володимир Олійник каже, що не впевнений, чи потрапить до наступного парламенту.

— А Бог його знає, — знизує плечима. — Тут ніхто не має гарантії.

Депутати замовляють м"ясо під ананасом

Мороз веде засідання недовго. Він іде, а замість нього головуючим залишається Адам Мартинюк.

У кулуарах соціаліст Василь Волга пояснює, що Мороз поїхав до Віктора Януковича. Мовляв, спікер хоче домовитися із прем"єром про те, щоби не закривати сесію, а лише зробити перерву до 16 липня.

Кулуарами час від часу походжає знервована лідерка фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. Із журналістами спілкуватися не хоче, постійно когось набирає по телефону і мовчки слухає. Згодом Мороз з"являється у сесійній залі похмурий. А Богатирьова виходить до журналістів сама. Оголошує, що сесію закриють сьогодні.

До зали заходить прем"єр-міністр Віктор Янукович. Спікер говорить те саме, що й Богатирьова. Каже, що на наступну сесію Рада збереться 4 вересня.

— Ідіть до людей. Кажіть правду, все те, що є вашими враженнями від сесії і цієї каденції, — каже Мороз на прощання.

Водночас опозиціонери про закриття сесії говорять з посмішкою.

34-річний "бютівець" Олег Ляшко зараз у відрядженні за кордоном.

— Це потрібно було зробити набагато раніше, коли 150 депутатів склали свої мандати, — говорить він.

Ляшко сподівається, що Верховна Рада цього скликання вже не працюватиме.

А колишній нардеп від "Нашої України" Ярослав Кендзьор, 65 років, говорить, що коли дізнався про припинення роботи Верховної Ради — зітхнув із полегшенням.

— Нарешті цей балаган закрився, — каже.

Додає, що загалом сьогоднішнє засідання є нелегітимним, бо в залі не було двох третин депутатів.

— Вони могли зібратися на Трухановому острові, розкласти столи, поставити кілька пляшок горілки і справити похорон по цій Верховній Раді. А не робити імітацію роботи парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Мороз не зміг умовити Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі