вівторок, 17 травня 2011 08:50

Мітинг під Верховною Радою розігнав "Беркут"

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  ”Беркутівці” намагаються скрутити Миколу Коханівського із Конгресу українських націоналістів. Він пручається. За мить його за ноги й руки понесуть до міліцейського автобуса. Там складуть адмінпротокол про порушення порядку нецензурною лайкою
”Беркутівці” намагаються скрутити Миколу Коханівського із Конгресу українських націоналістів. Він пручається. За мить його за ноги й руки понесуть до міліцейського автобуса. Там складуть адмінпротокол про порушення порядку нецензурною лайкою

Нардеп-"нунсівець" 45-річний Юрій Гримчак у суботу несе повз Верховну Раду 20-літрову каністру з бензином. Збирається використати пальне для заправки генератора, що живитиме звукоапаратуру на зустрічі з виборцями.

Насправді Гримчак подав заявку на проведення зустрічі, щоб влада не чіпала учасників акції "День гніву". Ті запланували 14 травня встановити наметове містечко і провести мітинг під парламентом із вимогою відставки президента та розпуску Верховної Ради. Напередодні Окружний адмінсуд заборонив тут будь-які зібрання.

Підходи до столичного Маріїнського парку охороняють міліціонери. Їх по четверо-п'ятеро на кожній стежці та алеї. Неподалік вісім автобусів із міліціонерами та бійцями спецпідрозділу "Беркут". У парку — ще п'ять автобусів. Там правоохоронці бавляться в ігри на мобілках, матюкаються. Один знімає чоботи, розстібає бронежилет, розвалюється на сидінні та закидає ноги на приборну панель, куняє. На кермі спить і водій автобуса.

Із боку метро Арсенальна пропускають по кілька людей. Зупиняють групи, в яких 10 осіб і більше.

— Виконуємо наказ не пропускати організовані групи, вилучати намети, — пояснює міліціонер. — Є постанова суду про заборону масових акцій у парку.

У рацію каже, що 10 людей із плакатами хочуть пройти.

— Наметів нема? — питають у нього.

— Ні, вони без сумок.

Йому дозволяють пропустити молодь.

Міліція перевіряє дорожні сумки у криворіжця Романа з організації Тернівське козацтво. Забирають брезентовий намет, але пропускають.

Під Верховною Радою зібралися близько 300 людей, включно з журналістами.

— Як можна було так опозориться? — говорить одна учасниця іншій. — Невже не можна було привести більше людей?

По черзі виступають депутати.

Начальник центру зв'язків із громадськістю київської міліції 42-річний Володимир Поліщук показує постанову суду про заборону акцій.

— У мене є дозвіл на зустріч тут із виборцями депутата Гримчака, — махає перед ним аркушем 29-річний Олександр Данилюк.

— Ви вчора були на суді? — різко відказує Поліщук. — Тут заборонені акції.

Політики продовжують виступати. Четверо жінок кричать: "Банду геть!".

Після 2 год. мітингу людей стає дедалі менше. Данилюк ходить насуплений. Викурює цигарку за цигаркою.

— Мабуть, це його остання акція, — перемовляються присутні.

— Та він не дурень. Знає, як гроші заробити, — відказує інший. — Його ж фінансує з одного боку Клюєв, а з іншого — Турчинов. Бо переконав, що зможе підім'яти під себе підприємців.

— Коли закінчаться виступи? — запитують у Данилюка.

— Це зараз не важливо. Чекаємо, коли депутати принесуть намети, — відповідає той.

Неподалік ходять нардепи-"регіонали" — Володимир Зубанов, Ельбрус Тедеєв, Віктор Корж. Хтось плює на спину Зубанова. Той ходить зі слиною на піджаку до кінця акції. "Регіоналів" упізнають у натовпі.

— Бандити! — кричать їм.

— Ну, конечно, бандиты. Но не больше, чем вы, — відповідає 53-річний Віктор Корж.

— Ви розумієте, що в цій країні неможливо нормально жити? — звертається до нього жінка.

— Ми з вами такою її будуємо, — переходить на українську Корж.

— Ви будуєте для себе, ви про людей забули. Будуйте, а не унічтожайте Україну.

Нардеп-"бютівець" 54-річний Михайло Волинець прямує парком у бік готелю "Київ". Із ним 39-річний Микола Коханівський, який позаторік відбив ніс пам'ятнику Леніну в Києві. Назад Коханівський вертається зі складеним наметом.

"Беркутівці" отримують команду виходити з автобусів. У бронежилетах і шоломах вони вклинюються в натовп. Беруть у щільне кільце тих, хто опинився в центрі. Там переважно літні люди. Чути вереск жінок. "Беркутівці" розділяють людей на чотири групи. Штурхають ліктями. Піднімається пилюка. Чути команду забирати високих і міцних.

— Народного депутата б'ють! — кричать. — Руки геть від депутатів!

— Чого ви Януковича, б..дь, не заламаєте, а б'єте людей? Зека геть!

"Беркутівці" півхвилини намагаються скрутити Коханівського. Той пручається. Його за ноги й руки несуть до автобуса.

Кількох чоловіків попідруки тягнуть по землі. Жінки голосять. Одна затуляє Данилюка собою.

— Ганьба! Міліція, не виконуй злочинних наказів! Падлюки, що ви робите? — кричать люди.

За 10 хв. усе закінчується. Шістьох мітингувальників затягують в автобус. По ребрах і ногах перепадає депутату Волинцю. Він виносить із парку сумку з наметом:

— Не встановлюватимемо, — каже. — Бачите — людей б'ють і душать. "Беркутівці" присідали і били кулаками. Показово зірвали ланцюжок із хрестиком, — задирає штанини і показує ноги з червоними саднами. Під футболкою — теж сліди від ударів.

За 3 год. з автобусів випускають затриманих з адмінпротоколами. Коханівський показує протокол, де написано: "висловлювався нецензурною лайкою в громадському місці, чим порушував громадський порядок".

— Я не матюкаюся, навіть коли дуже злий, — усміхається. — Зараз нас випустили, але за тиждень можуть на вулиці загребти. Та краще вмерти за свої переконання. Вважаю, що Янукович не заслуговує навіть бути дільничним тут, на моїй землі.

400

Стільки приблизно міліціонерів охороняли Маріїнський парк столиці, де проходила акція "День гніву". Під час затримання мітингувальників постраждав один правоохоронець. Він отримав удар у пах. Його госпіталізували на стаціонарне лікування з гематомою.

 

Зараз ви читаєте новину «Мітинг під Верховною Радою розігнав "Беркут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі