четвер, 06 грудня 2007 17:58

"Ми не очікували такого швидкого подання на Юлію Тимошенко"

  Михайло Волинець говорить, що БЮТ намагається переконати Володимира Литвина підтримати Юлію Тимошенко під час голосування за її кандидатуру на прем’єрство
Михайло Волинець говорить, що БЮТ намагається переконати Володимира Литвина підтримати Юлію Тимошенко під час голосування за її кандидатуру на прем’єрство

Офіс народного депутата з БЮТу Михайла Волинця, 51 рік, — на другому поверсі старого будинку неподалік від станції метро Республіканський стадіон. У кабінеті — ремонт середини 1990-х із дерев"яними панелями на стінах. Прості стільці, стіл і шафа з папками та книжками. На столі — папери, комп"ютера немає. Він у секретарки Волинця — вона роздруковує новини і приносить народному депутатові. Той просить трохи зачекати, доки дочитає. Пропонує чай і журнали, які щойно купив. За кілька хвилин відсуває папери убік.


Під час обрання голови Верховної Ради усі побачили, як важко голосувати за чисельності коаліції в 227 депутатів. Як вирішити цю проблему?

— Запровадженням імперативного мандату для депутатів Верховної Ради. Але тимчасово, доки політичні сили стабілізуються й почнуть відповідати за свої обіцянки. Що ж робити, коли виборці голосують за демократичні сили, а при владі опиняються люди, які пограбували Донбас? Імперативний мандат потрібен для того, щоб не перекуповували депутатів. Бо за те, щоб ти не проголосував за обрання спікера чи затвердження прем"єра, пропонують від 10 до 30 мільйонів доларів.

У "Нашій Україні — Народній самообороні" багато депутатів відкрито говорять, що за імперативний мандат не проголосують. Юрій Єхануров, Владислав Каськів, Микола Катеринчук...

— Відмовлятися від цієї ідеї не можна. А цим депутатам варто послухати, що говорять люди.

Все ж чітких перспектив ухвалення закону про імперативний мандат немає?

— Зараз потрібно проголосувати за комітети і керівництво Верховної Ради. Адже була частина людей, зокрема в Секретаріаті президента, які хотіли провалу голосування за Яценюка. У них є зобов"язання перед донецькими хлопцями — затягувати час. Водночас вони шукають слабких людей у БЮТі.

Саме через недовіру до своїх депутатів лідери БЮТу перевіряли бюлетені під час голосування за спікера?

— Це було для того, щоб "Наша Україна" побачила: БЮТ проголосував увесь. Перед обранням спікера у залі наша фракція голосувала злагоджено. Але якщо вже вдалося когось підкупити, то цей механізм включають в найрішучіші моменти. Хоча нині навіть потенційні зрадники розуміють, що перевага вже на боці демократичної коаліції.

Дзвонить мобільний Волинця. Це його донька. Він вибачається і пояснює їй, що не може зараз говорити.

Коли під час голосування за спікера зчинилася бійка, складалося враження, що БЮТу обрання Яценюка потрібно більше, ніж НУ-НС...

— Так і є. Бо це один із головних кроків до прем"єрства Юлії Тимошенко. А воно необхідне для того, щоб узяти усі механізми в свої руки і виконати дані людям обіцянки.

Хто керуватиме фракцією БЮТу, якщо Тимошенко затвердять прем"єром?

— Найкраще, якби це був Турчинов.

Хіба він не буде першим віце-прем"єром?

— Думаю, Тимошенко розуміє, наскільки важливо зараз керувати фракцією в 156 голосів та ще й впливати на коаліцію. Адже фракція НУ-НС своєрідна. Потрібна дипломатичність у відносинах. Ще треба налагоджувати стосунки з опозицією, бо конфронтація нікому не потрібна. Тому моє відчуття таке, що Турчинову не можна йти у виконавчу владу.

Кілька разів протягом інтерв"ю Волинець просить вимкнути диктофон і пояснює, що не може відверто відповісти на частину запитань. Мовляв, нині така ситуація, що відвертість може завдати шкоди.

Чи може статися, що після призначення Тимошенко прем"єром частина прихильників Януковича переметнуться до неї?

— Побіжать. І голосуватимуть із демократичною коаліцією. Навіть грошей платити не треба буде. Партія регіонів асоціюється з Донбасом, але там є багато людей з інших регіонів. Навіть не всі з Донбасу підкорені Рінатом Ахметовим. Є такі, хто опустив перед ним голови, але мають всередині стержень. Насамперед вони переорієнтуються на Тимошенко. Не з патріотичних мотивів, а через свої бізнес-інтереси.

Після розмови Волинець каже, що зараз багато працює. Протягом дня кілька разів дзвонили діти і не міг із ними нормально поговорити.

Політик дає інтерв"ю у середу ввечері. А вже наступного дня до Верховної Ради надходить подання президента на затвердження Юлії Тимошенко прем"єр-міністром. Про це розмовляємо вже по телефону.

— У президента було 15 днів на роздуми. Важко сказати, чому так швидко він це зробив, — каже Михайло Волинець. — "Бютівці" цього не очікували. Тимошенко ще вранці говорила про те, що працюємо згідно з домовленостями — готуємо 12 законів. А тепер у нас є п"ять днів для розгляду пропозиції президента. Намагатимемося порахувати голоси. Триває робота з Литвином, щоб він підтримав Тимошенко на прем"єрство. Якщо кілька людей із НУ-НС не проголосують, то його голоси відіграють дуже важливу роль.

1956, 30 жовтня — Михайло Волинець народився у с. Новоживотів Іллінецького району Вінницької обл.
1983 — закінчив Комунарський гірничо-металургійний інститут
1985 — голова профкому на шахті ім. Стаханова
1995 — голова Незалежної профспілки гірників
1998 — голова конфедерації Вільних профспілок України
2002, 2006, 2007 — народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко
Одружений, має доньку і сина

Зараз ви читаєте новину «"Ми не очікували такого швидкого подання на Юлію Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі