неділя, 16 липня 2006 18:57

Луценко може очолити нову партію

Автор: фото: УНІАН
  Олександр Мороз та Юрій Луценко на спільній прес-конференції за два тижні до останніх парламентських виборів
Олександр Мороз та Юрій Луценко на спільній прес-конференції за два тижні до останніх парламентських виборів

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 41 рік, готується очолити нову партію. Про це неофіційно говорять усюди: у Секретаріаті президента, Кабінеті Міністрів, парламенті.

За інформацією політолога Тараса Березовця, 31 рік, з агенції  "Мартін Ґруп", партію Луценко створюватиме за згодою президента.

— Це буде очищена від корупції партія, — вважає він.

Каже, що таким чином Ющенко та його нинішнє оточення хочуть позбутися впливу "любих друзів" — Порошенка, Третьякова та інших, які були вхожі до президента на першому етапі після помаранчевої революції. Серед можливих фінансистів нового проекту називають Індустріальний союз Донбасу на чолі з Сергієм Тарутою.

— Ця партія оголосить про підтримку президента й критикуватиме всіх інших, — передбачає Березовець.

Зараз проющенківською політичною силою вважається блок "Наша Україна". Проте у президента є чимало підстав бути ним незадоволеним. По-перше, "НУ" зайняла тільки третє місце на виборах до Верховної Ради. По-друге, у ній є кілька груп, у яких дуже різні інтереси, тому рішення ухвалюються довго й важко. Нарешті, визначальний вплив у "Нашій Україні" мають напівполітики-напівбізнесмени із зіпсованою репутацією — Петро Порошенко, Олександр Третьяков, Давид Жванія, Микола Мартиненко.

Кажуть, що з відомих політиків у нову партію напевне увійдуть брат президента Петро та прем"єр Юрій Єхануров.

Ми не маємо в парламенті жодної справжньої партії

— Це буде суперпроющенківський політичний проект, — запевняє нардеп-соціаліст Євген Філіндаш, 29 років. — Останні півтора року Юрій Луценко був значно ближчий до президента, ніж до Соцпартії.

Минулого тижня Луценко з неї вийшов. Пояснив це тим, що лідер СПУ Олександр Мороз об"єднався з Віктором Януковичем і є висока ймовірність, що останній стане прем"єр-міністром. При цьому міністр внутрішніх справ критикував не лише колишніх однопартійців.

— Ми не маємо в парламенті жодної справжньої партії, — сказав він. — Лише псевдопартії, які обслуговують той чи інший грошовий мішок, ту чи іншу олігархічну силу.

Євген Філіндаш стверджує, що Порошенко збереже вплив і на нову партію. Мовляв, коли Петро Олексійович був секретарем Ради національної безпеки та оборони, вони з Луценком успішно співпрацювали. Тарас Березовець переконаний, що "любим друзям" місця у новому проекті не знайдеться.

— Якщо й будуть якісь консультації, то дуже втаємничені. І на результат вони не впливатимуть, — вважає він.

Про те, що має з"явитися нова пропрезидентська політична сила, каже і Йосип Вінський, 50 років. Донедавна "права рука" Олександра Мороза, зараз він в партійній опозиції. Але до Луценка не збирається.

— Ми не спрацюємося, бо маємо різні підходи до організації партійної роботи, — пояснює Вінський. — У Луценка піар-підходи, а я більш ідеологічно орієнтований.

Зараз ви читаєте новину «Луценко може очолити нову партію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі