вівторок, 16 лютого 2010 07:19

Литвин пропонує привести Януковича до інавгурації 25 лютого

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Народна депутатка від Партії регіонів Ганна Герман (праворуч) спілкується із ”бютівкою” Наталією Королевською під час засідання погоджувальної ради 15 лютого
Народна депутатка від Партії регіонів Ганна Герман (праворуч) спілкується із ”бютівкою” Наталією Королевською під час засідання погоджувальної ради 15 лютого

"Непроста в нас погодна ситуація і політична теж, — каже "регіоналка" 50-річна Ганна Герман біля Верховної Ради в понеділок. Виходить із сірої "тойоти" і в чорних туфлях перестрибує через калюжі. Тримає коричневу норкову накидку. Вона падає з рук. "Регіоналка" на ходу ловить її.

— Та що ж це таке сьогодні?! — обурюється Герман. Прямує в комітети Верховної Ради. Підіймається на другий поверх на засідання погоджувальної ради. За нею поспішає лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, 53 роки. Його не було в парламенті кілька останніх місяців — він очолював виборчий штаб Юлії Тимошенко на Дніпропетровщині.

Спікер Володимир Литвин, 53 роки, чекає, доки депутати розсядуться. Пропонує провести урочисте засідання парламенту 25 лютого з прийняттям присяги новообраним президентом Віктором Януковичем.

— Відповідну постанову ми маємо ухвалити на цьому тижні, бо наступний не пленарний. Треба поспішити, — говорить Литвин.

— Ми підтримуємо це, — вмикає мікрофон "регіонал" 55-річний Олександр Єфремов. — Думаю, це буде сигналом для судів не затягувати розгляд усіх скарг із приводу виборчого процесу.

Литвин схиляє голову над записами і каже:

Поясніть, на який термін переносяться вибори? До нових віників? До жнив?

— Я отримав ряд постанов про перенесення дати місцевих виборів із 30 травня. Мотивація — немає державного бюджету, тобто не передбачено фінансування виборів. Треба в найближчі дні прийняти відповідну постанову, бо вже 23 лютого має початися виборча кампанія.

Іван Кириленко каже, що його фракція проти перенесення дати виборів.

— Це рішення ухвалювалося абсолютною більшістю, — зазначає він. — Тим більше, повноваження місцевих рад спливають 31 березня, тому неможливо на пізніший термін переносити дату виборів. Інакше доведеться вносити зміни до Конституції, бо простою постановою це зробити неможливо. Пропоную за відсутності бюджету профінансувати волевиявлення окремим законом або постановою.

Володимир Литвин зауважує, що вибори можуть фінансуватися виключно державним бюджетом:

— У цьому випадку нам потрібно внести його і зараз ухвалювати.

— Тоді поясніть, на який термін переносяться вибори? — звертається до Литвина "бютівець" Олег Білорус, 70 років. — До нових віників? До жнив? Чи як? Конституція не дозволяє таких вольностей!

Спікер лише знизує плечима. Хоча відомо, що минулого тижня нардеп від НУ-НС Оксана Білозір зареєструвала в парламенті постанову про перенесення місцевих виборів на 26 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Литвин пропонує привести Януковича до інавгурації 25 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі