пʼятниця, 17 грудня 2010 01:30

"Ліквідовують тільки нас"

За два місяці Інститут національної пам'яті ліквідують, а 50 його працівників скоротять. Про це йдеться в указі президента Віктора Януковича. Натомість створять науково-дослідну бюджетну установу з аналогічною назвою при Кабінеті Міністрів. Кого з працівників візьмуть на роботу знову, невідомо.

— Речей поки що ніхто не виносить, але всі ходять пригнічені. Раніше зупинялися, новини розповідали, а тепер проходять мимо, — говорить консьєржка будівлі.

Інститут працює в старовинному особняку на вул. Липській неподалік Верховної Ради і по сусідству зі штабом Партії регіонів. Консьєржка пропонує оглянути виставку гобеленів, що експонують у двох залах на першому поверсі.

— Це колишня бальна зала, — показує першу. — А друга — особистий кабінет графа Уварова.

Стіни двох кімнат завішані вовняними гобеленами з пейзажами. Ручна робота. На стелях зберігся розпис. Між дубовими балками зображені квіти та янголи, які грають на арфах.

— Чули, що нас не виселятимуть, — каже на ґанку один із працівників. — Це було б надто нахабно навіть для Партії регіонів. Люди скажуть, що нас закрили заради приміщення.

— Але такої роботи вже точно не буде, — додає його колега 34-річний Олександр. — Або я тут кросворди розгадую, або матеріали вивчаю, зарплата не міняється. Тому я без фанатизму.

Круговими дубовими сходами із залишками лаку підіймаємося на другий поверх. Там жодної людини. Біля приймальної директора стоїть чорний шкіряний диван. Коридором іде директор історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" 43-річний Борис Глазунов. Його установа підпорядковується Інституту національної пам'яті.

— Нас нещодавно прикріпили до цього Інституту, — каже. — Тепер знову почнеться процес передачі. А це означає, що фінансування буде мінімальне. Ми два роки були в такому стані.

Працівники Інституту відмовляються говорити про ліквідацію. Обіцяємо не називати їхніх прізвищ.

— Нам є чим займатися, — говорить одна з жінок. Вона кутається у широкий шарф, бо у будівлі холодно. — Ми супроводжуємо свої проекти, є рупором щодо Голодомору. Хто в цій владі говоритиме про геноцид, якщо не ми? Якщо чесно, для цього не потрібен такий штат, як наш. Можна обмежиться й двома десятками людей. Погано, що за чотири роки роботи ми не створили представництв у всіх містах країни, лише у Житомирі та Чернівцях. Якщо вже говорити про скорочення, то можна було б скоротити. Але навіщо Янукович ліквідовує те, що створили до нього?

— Інститут повинен залишатися органом виконавчої влади, його не треба було б понижувати до науково-дослідного статусу, — каже один із працівників. — Тому що, коли статус вищий, до нас прислухаються. Якщо уважно почитати президентський указ, то стає зрозуміло — ліквідовують тільки нас. Усі інші служби реорганізовують. Звісно, ми обурені таким рішенням президента. Але маємо прийняти його. Й протестувати не будемо — як держслужбовці не маємо права на страйки.

У приймальні директора його помічник спрямовує нас до першого заступника Володимира Кривошеї. У того на столі лежить статут Національного інституту стратегічних досліджень. За його зразком він готує статут нового Інституту національної пам'яті.

— Чи залишимося в цій будівлі, який буде штат, які функції — питань більше, ніж відповідей, — каже Володимир Кривошея, 52 роки. — Поки що працюємо за графіком. Паралельно майно описуватиме ліквідаційна комісія.

Запрошує до кабінету співробітників. Виставляє для них три стільці в ряд.

— Суспільство постгеноцидне та постколоніальне, йому потрібний наш інститут, — говорить начальник архівування документів 57-річний Георгій Папакін. — Такі є в Польщі, Чехії, Словаччині. Усі вони є органами влади. І нам було потрібно таким залишитися. Не буду рахувати, скільки усього законів ми підготували. Для прикладу наведу розроблений нами закон "Про Голодомор". Постанов та розпоряджень готували кілька десятків на рік.

— Нормотворча діяльність залишається, — додає Кривошея. — Не матимемо прав тільки готувати напряму на Верховну Раду.

— Зараз такою діяльністю мають право займатися лише міністерства, — уточнює Георгій Папакін.

 

 

Обіцяють скоротити 100 тисяч чиновників

Минулого тижня президент Віктор Янукович заявив про початок адміністративної  реформи. Об'єднають деякі міністерства, реорганізують окремі державні служби та установи. На першому етапі реформи планується скоротити 100 тис. чиновників із 300 тис., обіцяє президент. За кілька років загальна їх чисельність зменшиться вдвічі.

Ліквідації підлягають Інститут національної пам'яті, Державний комітет із промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду — його функції покладуть на Державну службу гірничого нагляду. Функції Вищої атестаційної комісії перебере Міністерство освіти і науки, молоді та спорту. Державний комітет із питань регуляторної політики та підприємництва стане департаментом Міністерства економічного розвитку. Функції Державного комітету у справах національностей та релігій розподілять між Державною реєстраційною службою та Мінкультури.

Зараз ви читаєте новину «"Ліквідовують тільки нас"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі