вівторок, 27 травня 2008 17:55

"Кримінальні справи проти Луценка та Жванії є помилкою Ющенка"

  Павло Жебрівський: ”Результат на київських виборах свідчить про розбрат всередині НУ-НС”
Павло Жебрівський: ”Результат на київських виборах свідчить про розбрат всередині НУ-НС”

Стосунки між главою держави і "Народною самообороною" нагадують останнім часом колишнє протистояння між екс-президентом Леонідом Кучмою та "Нашою Україною" того ж Віктора Ющенка. Методи тиску на неугідних подібні. При тому, що і Юрій Луценко, і Давид Жванія нещодавно були союзниками чинного президента і зіграли значну роль у помаранчевій революції, яка привела його до влади.

— У "Народній самообороні" є люди, які своє політичне майбутнє бачать з Юлією Тимошенко. Таким Секретаріат президента протистоїть, — пояснює причини нинішньої війни народний депутат від НУ-НС 46-річний Павло Жебрівський. — Дехто веде себе, як слон у посудній лавці. Це не зовсім правильно. І огульні звинувачення всіх із "Самооборони" до добра не доведуть. Вони відштовхують тих "самооборонівців", які не роблять ставку на Тимошенко й  готові та хочуть далі підтримувати Ющенка. Так, там є люди, які вже фактично з БЮТом. Але є й ті, хто туди не збирається. Багато хто з них в курилці за кавою каже, що не бачить свого майбутнього з Тимошенко.

Ющенко хоче знищити "Народну самооборону"?

— Питання в ліквідації не тільки "Народної самооборони", але й "Народного союзу "Наша Україна". Бо сьогодні так звана партія "Єдиний центр" фактично формується на його базі. А це може призвести до того, що і НУ занепаде, і "Єдиний  центр" не виросте.

Чому Секретаріат президента діє методами адміністрації Кучми — тисне на опонентів через відкриття кримінальних справ?

— Ющенко не діє так, як Кучма. Це два різні типажі людей. А що стосується Давида Жванії, то на засіданні нашої фракції всі сказали, що це неправильні методи. Так політична боротьба не може вестися. Вона відбувається через ідеологію, поведінку очільників тієї чи іншої партії. А все інше — від лукавого. І щодо Луценка неправильно. Якщо є питання до нього як до міністра внутрішніх справ, то можна відкликати його з посади, а не відкривати кримінальні справи. Той, хто схвалює все, що робить політичний лідер, є його ворогом. Люди, які об"єдналися в одну політичну силу, мають критикувати дії лідера, якщо вони неправильні. А я думаю, що дії Ющенка невірні й відстоюватиму цю точку зору 30 травня на політраді "Нашої України". Від цього виграє і лідер, і партія.

Чому ж Ющенко так поводиться?

— Ми зростали при радянській системі, і вона ще тягне нас назад. Кучма був уособленням старої системи влади. У кожного з нас, хто сформувався при "совку" як особистість, відгомін його рано чи пізно прокльовується. Якщо людина зможе це в собі перебороти, то честь і хвала їй. Але помилки роблять усі. Вважаю нинішні кроки помилкою Віктора Ющенка. Але якщо він її виправить, перед ним можна буде зняти капелюха.

Луценка можуть посадити?

— Наша прокуратура — як ялова корова. У цьому конкретному випадкові — на щастя, а загалом — на жаль. Вона нікого не може посадити. Жодної резонансної справи не довели до кінця. Он по Рудьковському вся доказова база була. Але затихло. Волі у Генпрокуратури немає. Ходить, пасеться, але ні молока, ні телятка.

Чому "Наша Україна — Народна самооборона" програла ув Києві?

— Серйозно виборами ніхто не займався. Тільки "Народна самооборона" щось там робила. Але одна їхня київська частина підтримала Віталія Кличка як кандидата. Луценко ж підписав угоду з БЮТом про висунення Турчинова єдиним кандидатом. Було, як лебідь, щука та рак. "Самооборона" не дійшла згоди по стратегічних питаннях. А "Наша Україна" майже в повному складі відсторонилася від виборчої кампанії. Ніхто з депутатів не займався агітацією. Нас не підтримував президент. Малий відсоток голосів свідчить про розбрат  всередині НУ-НС. Якщо ми самі не можемо в собі розібратися, чому в цьому мають розбиратися люди?

Це може стати сигналом з огляду на майбутню президентську кампанію?

— Результат "Нашої України" на виборах у Києві має стати предметом обговорення на наступному з"їзді. Треба з"ясувати, куди ми йдемо, навіщо і з ким. Має відбутися переформатування команди, вона повинна стати цілісною. Бо якщо буде "хто в ліс — хто по дрова", то користі не отримає ніхто.

Зараз ви читаєте новину «"Кримінальні справи проти Луценка та Жванії є помилкою Ющенка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі