середа, 16 травня 2012 00:30

До приїзду Януковича в Донецьку зняли фільм "Шлях президента"

Автор: фото: Тетяна Заровна
  Президент Віктор Янукович у понеділок, 14 травня, оглядає пункт паспортного контролю з прозорими стінами в оновленому аеропорту Донецька
Президент Віктор Янукович у понеділок, 14 травня, оглядає пункт паспортного контролю з прозорими стінами в оновленому аеропорту Донецька

Уздовж вул. Артема на шляху до донецького аеропорту в понеділок прибрали бетонні смітники. Кажуть, це щоб ніхто не заклав туди вибухівку. Цього дня до міста приїхав президент 61-річний Віктор Янукович — відкривати реконструйований аеропорт "Донецьк".

На шляху кортежу що 50 м виставили міліціонерів. Об 11.30 президентські лімузини під'їжджають естакадою відразу до другого поверху нового пасажирського авіатерміналу. Навколо приміщення не скрізь поклали асфальт, не прибрали будматеріали.

Главу держави зустрічають віце-прем'єр Борис Колесніков, міністр економіки Петро Порошенко, старший син президента бізнесмен Олександр Янукович, іще з півсотні чиновників.

— Мы сегодня открываем один из объектов инфраструктуры, который был построен за короткое время, — говорить глава держави. — Украина сдает экзамен перед мировым сообществом. Этот экзамен – проведение Евро-2012. Мы были обязаны показать, что Украина — сильная страна.

Янукович усміхається. Разом із Колесніковим та головою Донецької облдержадміністрації Андрієм Шишацьким розрізає синю стрічку. Шматок її ховає в нагрудну кишеню піджака. Потім тягне за мотузку, яка розсовує білі завіски. Вони прикривають барельєф російського композитора Сергія Прокоф'єва, на честь якого назвали аеропорт. Він народився на Донеччині.

Глава держави швидкою ходою вирушає на третій поверх. Там симфонічний оркестр грає марш. Біля пунктів паспортного контролю Януковича зустрічає начальник прикордонного загону 40-річний Юрій Лисюк:

— Ваші завдання, завдання уряду особистим складом донецького аеропорту виконані.

Президент перериває прикордонника поплескуванням по плечу.

Далі їде в перинатальний центр. Там журналісти запитують про справу Тимошенко. Нагадують про негативну реакцію з-за кордону.

— Очень важно, чтобы нас не унижали, — відказує на це Янукович.

До 13.00 близько 400 представників "активу області" з'їжджаються до готелю "Шахтар Плаза" на зустріч із президентом. Неподалік на трамвайній зупинці восьмеро людей махають прапорами Партії регіонів. Вони ж уранці вітали кортеж Януковича біля аеропорту.

Нардепа-"регіонала" Валентина Ландика охоронці просять двічі пройти через рамку металошукача. Він входить до конференц-залу, займає місце в другому ряду. Попереду сидять народний депутат мільярдер Рінат Ахметов, перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова, міністри.

Президент 1,5 год. розповідає про внутрішню політику та економіку. Згадує часи, коли на Донбасі була вільна економічна зона.

— Ирина Михайловна занимается изучением, — звертається Янукович до 51-річної Ірини Акімової. — Так или нет, Ирина Михайловна?

— Так! — підхоплюється та з місця.

Так само встають й інші, кого називає президент. Сидить лише Ахметов, коли глава держави хвалить його за ініціативу побудувати найбільшу лікарню швидкої допомоги, яка обслуговуватиме південний схід країни.

Наприкінці керівник облдержадміністрації вітає Януковича з ювілеєм політичної кар'єри. 15 років тому того призначили губернатором Донецької області, й відтоді завжди 14 травня він приїжджає на батьківщину. Напередодні в Донецьку зняли фільм "Шлях президента" та випустили кольоровий рекламний буклет із портретами й цитатами Януковича.

6,3

мільярда гривень виділили з держбюджету на реконструкцію міжнародного аеропорту "Донецьк". Роботи тривали два роки. Побудували пасажирський термінал, злітно-посадкові смуги, автовокзал, паркінг, центр обслуговування приватних літаків, найвищу в Україні аеродромно-диспетчерську вежу заввишки 47,5 м.

Відтепер донецьке летовище здатне приймати найбільші літаки світу. Пропускна здатність термінала — три тисячі пасажирів за годину.

 

Зараз ви читаєте новину «До приїзду Януковича в Донецьку зняли фільм "Шлях президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі