пʼятниця, 03 червня 2016 07:35

Зміни до Конституції хочуть внести без Надії Савченко

— Не вірю, що маємо 300 голосів для змін до Конституції. І що президент настільки не далекоглядний, що намагатиметься протягти їх, — каже народний депутат від "Батьківщини" 28-річна Олена Шкрум.

9 червня парламент голосуватиме за зміни до Основного закону в частині децентралізації. Це дозволить надати особливий статус окупованим районам Донбасу й провести там вибори. Це обговорюють у кулуарах Верховної Ради.

Голосування планують провести пакетом в один день. В Адміністрації президента побоюються, що народний депутат Надія Савченко може зірвати процес, кажуть. Тому підготували для неї 2-тижневе відрядження на Захід.

— Савченко — член Парламентської асамблеї Ради Європи. Надія має запрошення від голови Ради Європи. Зобов'язана побувати там і принаймні подякувати за ухвалені резолюції, — продовжує Олена Шкрум. — Зміни до Конституції можна прийняти через компроміс. Тобто, домовитися з громадянським суспільством, комбатами й учасниками АТО. Інший спосіб — протиснути. Тоді це загрожуватиме державною катастрофою. Може призвести до федералізації країни та втрати держави.

Якщо проведемо вибори на Донбасі, то узаконимо сепаратистів. У перспективі Україна позбудеться значно більше, ніж досягне, показуючи виконання домовленостей.

— Сьогодні немає ознак того, що Порошенко хотів би проштовхнути зміни до Конституції в частині так званого особливого статусу окупованих районів Донеччини й Луганщини, — говорить політолог 60-річний Вадим Карасьов. — Їх навряд чи можливо провести через парламент. Зокрема, враховуючи загострення конфлікту на Донбасі. Там у травні загинули 26 українських військових.

Ключовий момент Мінських угод — повернення контролю над кордоном. Якщо це зроблять, то ризиків поменшає. А без цього немає сенсу виконувати решту пунктів домовленостей. У Верховній Раді не впевнені, що до кінця року вдасться контролювати кордон.

Зараз ви читаєте новину «Зміни до Конституції хочуть внести без Надії Савченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі