понеділок, 28 серпня 2006 18:34

Інше обличчя "регіоналів"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Євген Кушнарьов і Раїса Богатирьова очікують у ЦВК проголошення результатів парламентських виборів. 10 квітня 2006 року
Євген Кушнарьов і Раїса Богатирьова очікують у ЦВК проголошення результатів парламентських виборів. 10 квітня 2006 року

Ще кілька місяців тому депутати Партії регіонів у Верховній Раді готувалися до опозиційної діяльності. Але завдяки союзу з комуністами і соціалістами вони змогли стати не лише найчисельнішою, але й найвпливовішою в парламенті політичною силою.

Після того, як складуть депутатські повноваження нинішні урядовці, обличчя фракції суттєво зміниться. Адже крім прем"єр-міністра Віктора Януковича в уряд пішли працювати нинішні перший віце-прем"єр Микола Азаров, віце-прем"єр із питань паливно-енергетичного комплексу Андрій Клюєв, віце-прем"єр і міністр будівництва Володимир Рибак, міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб, міністр охорони природного навколишнього середовища Василь Джарти.

Тим не менше, в парламенті в "регіоналів" залишилося багато сильних і знакових постатей. Вакантною поки що є посада керівника фракції. На неї претендують Раїса Богатирьова, 53 роки, та Євген Кушнарьов, 55 років. Самі "регіонали" схиляються до думки, що очолить депутатів усе ж таки Богатирьова — вона керувала фракцією в попередній Верховній Раді. А ідеолог Партії регіонів Євген Кушнарьов стане її першим заступником. Остаточне рішення буде прийнято на з"їзді партії, який відбудеться на початку вересня.

Залишилися в парламенті й основні фінансисти партії. Насамперед найбагатша в Україні людина Ринат Ахметов, 39 років, гендиректор запорізького підприємства "Мотор-Січ" В"ячеслав Богуслаєв, 67 років, і власник шахти імені Засядька Юхим Звягільський, 73 роки. Останній у нинішній парламент привів свого зятя, бізнесмена Володимира Вечерко, 52 роки. Оскільки він за фахом медик, у сферу його інтересів входить фінансування медичної допомоги працівникам вугільних підприємств. За допомогою тестя Вечерко створив п"ять компаній: "Делта", "Інтер-Сіріус", "Інтербіс" та "Союзпромінвест-Донбас".

Звягільський привів у парламент свого зятя Володимира Вечерка

Україномовними речниками Партії регіонів у парламенті залишаються Тарас Чорновіл, 42 роки, і колишній прес-секретар Віктора Януковича Ганна Герман, 46 років. Впливу у фракції вони не мають, але рідкісне для Партії регіонів вміння гарно висловлювати свої думки державною мовою робить їх помітними.

Чи не найодіознішою фігурою у фракції є колишній голова Центрвиборкому Сергій Ківалов, 52 роки. Мільйони людей досі переконані, що він доклав руки до масових фальсифікацій результатів президентських виборів 2004 року. Проте у нинішній Верховній Раді Ківалов очолив комітет із питань правосуддя. У ньому ж і колишня представниця Віктора Януковича у Верховному суді Олена Лукаш, 29 років, яку після створення антикризової коаліції пророкували навіть на посаду міністра юстиції. Чільними юристами Партії регіонів досі залишаються колишній адвокат Рината Ахметова Юрій Воропаєв, 51 рік, та колишній генпрокурор Святослав Піскун, 47 років.

Коли у вересні нинішні урядовці-"регіонали" здадуть свої мандати, до Верховної Ради прийде шість нових людей. Широкому загалу вони не відомі. Здебільшого це бізнесмени. Наприклад, Ігор Мітрошкін, 56 років, — віце-президент банку "Імексбанк". Володимир Фалько, 52 роки, працює генеральним директором Миколаївського підприємства "Термінал-Укрхарчозбутсировина". Нардепом також стане перший заступник голови Житомирського обласного відділення Партії регіонів Микола Якименко, 48 років. І навіть бригадир із "Шахти "Добропільська" Володимир Літвінов, 57 років. Вона належить підприємству "Добропілля", що входить до фінансової групи "АРС". Її очолює народний депутат від Партії регіонів Ігор Гуменюк, 45 років.

Зараз ви читаєте новину «Інше обличчя "регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі