пʼятниця, 13 червня 2008 17:39

До Черномирдіна і Кучми стояла черга

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Російського посла Віктора Черномирдіна (праворуч) з Днем Росії вітає президент Академії наук України Борис Патон. Позаду нього — дружина другого президента України Людмила Кучма
Російського посла Віктора Черномирдіна (праворуч) з Днем Росії вітає президент Академії наук України Борис Патон. Позаду нього — дружина другого президента України Людмила Кучма

У четвер у палаці "Україна" святкували День Росії. Запрошені були президент Віктор Ющенко, прем"єр-міністр Юлія Тимошенко та голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Ніхто з них не прийшов.

Натомість присутніми були колишній президент Леонід Кучма, екс-спікер Олександр Мороз, секретар Ради нацбезпеки та оборони Раїса Богатирьова й голова Ради Нацбанку Петро Порошенко.

Перед палацом стоять прапори України й Росії. На фасад будівлі натягнутий великий триколор із двоголовим орлом. У холі політики вітають російського посла Віктора Черномирдіна, 70 років.

— Щоб відносини Росії і України нарешті були такими, як вони повинні бути. А не так — хто в ліс, хто по дрова, — говорить російською 69-річний Леонід Кучма.

Гостей пригощають пивом "Балтика". У залі людей мало — сидять по центру в партері. Порожні крісла з лівої і правої частин зали прикриті великими тентами.

Після гімнів обох країн Черномирдін виходить до мікрофона. Розповідає про розвиток Росії, зміцнення її позицій у світі.

— Росія виступає проти політизації історії, — читає з аркуша. — Її уроки мають найважливіше значення для сучасної Європи. Велика Перемога над фашизмом — наше загальне духовно-етичне надбання.

Зазначає, що Росія приділяє особливу увагу відносинам із Україною, вважає її стратегічним і дуже важливим партнером. За минулий рік загальний товарообіг склав понад 32 мільярди доларів. Кучма слухає, підперши голову.

Після виступу Черномирдіна починається концерт Оренбурзького державного академічного російського народного хору. Триває близько години. Потім усі йдуть на банкет. На столах смажені баклажани, овочеві шашлики, оселедці, канапки. Із алкогольних напоїв — віскі, коньяк, горілка та вино. Серветки — кольорів російського прапору.

"Регіонал" Нестор Шуфрич на сходах тисне руку Петру Порошенку.

— Зі святом, — говорить.

Голова Ради Нацбанку усміхається, але нічого не відповідає. На банкет не залишається.

За центральним столом стоять Черномирдін і Кучма. П"ють і закушують. Охочі з ними поспілкуватися стають у чергу. Через деякий час головні гості переходять в іншу кімнату. Біля її дверей стоїть охорона.

Дорогою туди вже червоний Кучма каже, що зараз між Україною та Росією відносин немає взагалі. Його запитують, хто ж винен.

— Якщо країна за один день міняє курс на 180 градусів, я маю на увазі позицію помаранчевих відразу після відомої революції... Коли сусіда не бачать як стратегічного партнера, коли всі домовленості, які були до цього, зникають. То зрозуміло хто, — відповідає Кучма.

Журналісти питають, що екс-президент порадив би нинішньому президенту для налагодження відносин із Росією.

— Я можу радити тим людям, які хочуть чути. І не раджу тим, хто не хоче, — відповідає Кучма.

Зараз ви читаєте новину «До Черномирдіна і Кучми стояла черга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі