пʼятниця, 17 червня 2011 06:00

"Депутати житимуть харашо, бо народ слухняний"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  5 червня. Під стінами парламентського комітету з питань житлово-комунального господарства стоїть 300 людей. Виступають проти проекту Житлового кодексу
5 червня. Під стінами парламентського комітету з питань житлово-комунального господарства стоїть 300 людей. Виступають проти проекту Житлового кодексу

Чоловік у чорних окулярах та з масивним ланцюжком на шиї штовхає в боки людей та вимагає віддати ключі від квартир. На лобі в нього напис: "Житловий кодекс". Поруч двоє чоловіків із картонними значками "Народний депутат".

Так розпочалася акція протесту проти розгляду проекту Житлового кодексу. Близько 300 людей прийшли під парламентський Комітет із житлово-комунального господарства.

На спинах акторів-нардепів аркуші з прізвищами голови комітету з житлово-комунального господарства Володимира Рибака та його заступника Ігоря Лисова. Депутати тримають бейсбольні бити:

— Забирай, забирай! А як кодекс приймемо — ще більше ключів заберемо! Ми — депутати, завжди будемо жити харашо, бо народ слухняний.

Люди витягують із кишень ключі й віддають "Житловому кодексу". При цьому вигукують "Допоможіть, депутати грабують!". Протестувальники тримають транспаранти "Геть руки від наших осель", "Комунальна розправа — вигідна справа", "Живете в Монако — то ідіть у сраку".

— Геть волохату лапу — не віддам вам хату! — кричать.

— Цей кодекс узаконить комунальне рабство, — каже у мегафон керівник громадського об'єднання "Демократичний альянс" 28-річний Василь Гацько. — У ньому містяться норми, згідно з якими людину можуть виселити "заради суспільних потреб". Інші норми узаконюють право житлово-комунальних інспекторів вриватися в квартири без рішення суду. Управлінські компанії, що будуть опікуватися забезпеченням комунальних послуг, будуть визначатися Кабміном. Тарифи вони обґрунтовувати не будуть. Ганьба!

До мітингувальників виходить депутат від Партії регіонів 52-річний Ігор Лисов. Він є одним із головних лобістів кодексу, вважають організатори протестів.

— Давайте поспілкуємося! — звертається до демонстрантів.

Здіймається галас, натовп скандує "Ганьба!". Активісти громадського об'єднання "Відсіч" стукають по цинкових відрах. Уздовж дороги вишиковуються 24 міліціонерів. Журналісти оточують Лисова.

— Люди неправильно зрозуміли норми кодексу, — каже він.

Через крик депутата не чути. Лисов розвертається та йде в будівлю. Засідання Комітету скасовують. Мітинг тривав 2 год.

Зараз ви читаєте новину «"Депутати житимуть харашо, бо народ слухняний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі