четвер, 20 грудня 2007 17:02

Чи довго Тимошенко пробуде прем"єром?

Юлія Тимошенко вдруге стала прем"єр-міністром України. 2005 року вона пробула на цій посаді майже сім місяців. Нині ситуація для неї складна: хитка більшість у парламенті, непрості відносини з президентом Віктором Ющенком, до того ж попереду президентські вибори. То чи довго пробуде Тимошенко прем"єром?




Борис Безпалий, 54 роки, колишній народний депутат:

— Найімовірніше, Тимошенко буде прем"єром аж до своєї інавгурації президентом 2009-го чи 2010-го. Бо цього року її основні суперники зіграли в піддавки. Янукович та Партія регіонів дозволили на голому місці розігнати Верховну Раду, хоча домінували в ній. А Ющенко достроковими виборами врятував БЮТ від розпаду й дуже добре попрацював на Юлію Володимирівну. Вона набирає силу, а Янукович в очах суспільства і своїх виборців проявляє слабкість і втрачає підтримку. Зміцнюючи коаліцію, Віктор Ющенко допомагає саме лідерці БЮТу.




Лілія Григорович, 50 років, народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона":

— Усе залежатиме від кожного депутата більшості. Чим міцнішою буде коаліція, тим довше Юлія Тимошенко перебуватиме на прем"єрській посаді. Якщо зможемо налагодити по-державницьки партнерські стосунки з опозицією, то не виникатиме проблем щодо доленосних голосувань. Тоді цей Кабмін працюватиме до президентських виборів.




Віктор Небоженко, 52 роки, керівник соціологічної служби "Український барометр":

— Тимошенко протримається довше, ніж минулого разу. Зробить усе, щоб утримати ситуацію під контролем. Матиме можливість притягнути до себе політиків. Адже нині більшість у Верховній Раді — прем"єрська, а не президентська. Тимошенко прийматиме рішення. Причиною її звільнення може стати велика кількість економічних конфліктів, якими обростатиме її уряд. А також повсюдна потужна корупція серед нових урядовців.




Інна Богословська, 46 років, народний депутат від Партії регіонів:

— Якщо Тимошенко шукатиме ворогів, перерозподілятиме власність — довго не протримається. Бо ні влада, ні люди, ні економіка більше не витримають знущань над нормальним способом пошуку компромісів, не потерплять такого популізму, агресії, ворожнечі. Саме життя її скине. Ми бачили, як дотиснули прямо в залі Єханурова. Він відповідальний політик і розуміє, що Тимошенко є авторитарним політичним авантюристом. В його фракції чимало однодумців. Тому демкоаліція дуже швидко розвалиться, навіть нічого ззовні не треба для цього робити.




Віталій Кулик, 31 рік, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства:

— Є значні проблеми в самій коаліції. При голосуванні за прем"єрські законопроекти Юлії Тимошенко буде важко зібрати необхідну кількість голосів, бо "регіонали" їх принципово не підтримуватимуть. Тому виконання соціальних програм БЮТу опиниться під загрозою. Гадаю, десь на межі травня-червня наступного року виникне урядова криза, й Тимошенко змусять піти у відставку. Тоді вона розпочне свою президентську кампанію.

Зараз ви читаєте новину «Чи довго Тимошенко пробуде прем"єром?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі