середа, 18 серпня 2010 07:59

"Була лояльна телефонна розмова із Віктором Федоровичем"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Василь Хара: ”Більше платитимуть лише багатші”
Василь Хара: ”Більше платитимуть лише багатші”

Голова Федерації профспілок 62-річний Василь Хара на пікетування представництва Міжнародного валютного фонду в Києві не прийшов. Однак каже, що у Фонді їм пообіцяли зустрітися найближчим часом і вислухати вимоги.

— У нас є цілий арсенал засобів впливу на них, — продовжує Хара. — Є можливість проводити жорсткіші пікетування аж до того, щоб не дати навіть працювати представництву МВФ. У нас дві лінії — уряд і МВФ. У понеділок о 16.00 відбулося засідання робочої групи з урядом. Тому претензій до Кабміну поки що не маємо. Ті виконали всі наші вимоги.

Які це вимоги?

— Спрощення процедури отримання субсидій. Спростили їх настільки, що навіть самі цього не очікували. Кабмін направляє кожному квартиронаймачу лист, в якому будуть такі документи: зразок заяви на отримання субсидії, декларація сукупного доходу, де було б зазначено, що особа має право на субсидії, і конверт з адресою його житлово-комунальної контори. Людина вкладає в цей конверт заповнені документи і відправляє. Усе інше має робити жек. У серпні споживач уже платитиме стільки, скільки має.

Скільки має платити — це друга наша вимога. Ми домоглися про зниження порогу отримання субсидії. Раніше для непрацюючих пенсіонерів комунальні платежі мали складати не більш як 15 відсотків від сукупного доходу, а для працюючих — 25. То зараз для непрацюючих — не більш як 10 відсотків, а для інших — 20 відсотків.

Третя наша вимога була захистити малозабезпечених. Завдяки зниженню цього порога кількість людей, які можуть отримати субсидію, значно розширюється. Фактично малозабезпечений не платитиме більше, ніж платив до цього. Більше платитимуть лише багатші. Тому до уряду претензій немає, а є до МВФ. Чому вони вимагають підвищення ціни на газ? Для цього немає економічних підстав.

Але ж ціну на газ уже підвищили.

— На цю тему ми ведемо діалог із Кабміном. Малоймовірно, щоб знизили ціну на газ. Якщо уряд пішов на цю вимогу, то так і буде.

Після ваших заяв про "недостойні дії уряду" ви мали розмову з президентом?

— Була лояльна телефонна розмова із Віктором Федоровичем. Я йому сказав, що треба вести соціальний діалог із профспілками, а уряд його не веде. Азаров мені передзвонив, наступного дня ми зустрілися і домовилися по наших вимогах.

До того Микола Азаров на контакт не йшов?

— У принципі так. Але в нас відбулася "сімейна розмова" і ми розійшлися друзями — без образ.

Зараз ви читаєте новину «"Була лояльна телефонна розмова із Віктором Федоровичем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі