четвер, 05 травня 2016 07:55

Бойка, Новинського та Бакуліна не пустили до Одеси
2

Депутати від ”Опозиційного блоку” Вадим Новинський (праворуч) та Юрій Бойко в оточенні охорони та поліції в аеропорту Одеси. Після години перемовин з активістами повернулися до столиці
Фото: ФОТО З САЙТА www.dumskaya.net
Правоохоронці чергують біля місця покладання квітів в Одесі. Люди прийшли вшанувати пам’ять 48 загиблих 2 травня 2014 року

Трьох народних депутатів від "Опозиційного блоку" не пустили 2 травня до Одеси. 52-річний Вадим Новинський, 57-річний Юрій Бойко і Євген Бакулін, 59 років, прилетіли на вшанування пам'яті загиблих під час сутичок 2014-го. Хотіли відвідати панахиду на Куликовому полі. В аеропорту їх заблокували близько 500 проукраїнських активістів. Вимагали, щоб нардепи поверталися до столиці. Розгорнули транспарант: "2 травня — день пам'яті жертв кремлівської пропаганди і русифікації".

Про приліт представників "Опоблоку" повідомив народний депутат із "Народного фронту" 33-річний Андрій Левус у "Фейсбуку": "Бойко з Новинським прилетіли в одеський аеро­порт і сидять у віп-залі. Патріоти поруч. Для представників окупаційного блоку — найкраще сісти на літак і втекти".

— Їхня програма проста: прийти на Куликове поле і перетворити поминки на спектакль, — каже активіст з Одеси Марк Старіков, 30 років. — А потім святкуватимуть день народження однопартійця Сергія Ківалова (народився 1 травня. — ГПУ).

Після переговорів з активістами депутати вшанували загиблих в аеропорту і повернулися до столиці. Планують заявити в поліцію.

— Хочемо, щоб цей інцидент розслідували, — каже Вадим Новинський. — Ми прилетіли в Одесу покласти квіти на Куликовому полі. Але бандити в камуфляжах і балаклавах не пустили нас. Заблокували виїзди з аеропорту. У нас було достатньо сил, щоб прорватися. Та не захотіли, щоб лилася кров у такий день.

Міністр внутрішніх справ 52-річний Арсен Аваков написав у соцмережі хоку (жанр японської поезії. — ГПУ) про невдалу спробу депутатів потрапити до Одеси: "Полетів у небеса Новинський… Куликове поле розійшлося. Вітер колише прим'яту вату. "Азов" сумує".

— Нардепи не хотіли провокацій. Приїхали попіаритися. Але мимоволі стали би детонатором для провокаційних речей, — каже колишній народний депутат Тарас ­Чорновіл, 51 рік.

— До Будинку профспілок ішли люди із триколорами й георгіївськими стрічками. Зібралася проросійська маса. Народні депутати з охороною могли прориватися у Будинок профспілок і заводити туди людей. Поліція не могла їх затримувати через статус. Туди рвонули б представники "Правого сектора" і "Азова". Могло закінчитися сутичками.

— Цей візит — відверта політична провокація, — вважає радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, 45 років. — В "Опозиційного блоку" коротка пам'ять. Забули, якими способами намагалися втримати владу. Як залучали бандитів до своїх акцій, щоб знищити патріотів. Вони на чолі з президентом Росії Путіним — серед винуватців трагедії, що сталася в Одесі два роки тому. Тепер розраховували, що українські активісти протестуватимуть під час їхніх акцій. І це створить картинку для російських ЗМІ. Та їхній сценарій провалився.

2 травня Одесу охороняли 3,5 тис. поліцейських і бійців Національної гвардії. Найбільше їх було біля Куликового поля і Будинку профспілок, де відбулися основні заходи з ушанування загиблих. Там знайшли кілька захованих бойових гранат. Їх могли використати, якби в місті ­почалися сутички, кажуть у поліції.

Цього дня позаторік в Одесі сталися масові заворушення між проросійськими силами та українськими активістами. Футбольні вболівальники проводили марш на підтримку єдності України. На них із кийками та вогнепальною зброєю накинулися прихильники Росії. Бійка продовжилася в центрі міста й перекинулася на Куликове поле. Проросійські активісти забарикадувалися в Будинку профспілок. Він загорівся. 39 людей учаділи. Усього в Одесі 2 травня 2014 року загинули 48 людей.

Порошенко кувалдою розбивав ворота

31 жовтня 2003 року в Донецькому аеропорту заблокували кандидата у президенти Віктора Ющенка. У місті мав відбутися з'їзд партії "Наша Україна". У Донецьк Ющенка не пускав натовп шахтарів. Вимагали, щоб повернувся до столиці. До команди Ющенка входив Петро Порошенко. Він кувалдою виламав заварені ворота.

Перед цим Ющенка спробували блокувати в аеропорту Сімферополя. Близько 200 людей вимагали пояснень, чому його уряд (Віктор Ющенко очолював Кабмін у 1999–2001 роках. — ГПУ) скасував пільги військовим офіцерам. Віктор Андрійович пояснив — їх замінили додатковими грошовими виплатами. Після цього зміг потрапити в місто.

Журналіста поранили у плече

В Одесі 2 травня невідомі розстріляли знімальну групу місцевого "7 каналу". Журналіст Сергій Бандур отримав вогнепальне поранення.

Це сталося біля офісу телеканалу. Невідомі приїхали автомобілем "Тойота". Викликали на розмову оператора Дмитра Бондаренка й ударили його в обличчя. З помпової рушниці почали стріляти, коли на допомогу колезі прибігли Олексій Сорокін і Сергій Бандур. Останнього поранили у плече.

— Його врятувала куртка. Картеч не зачепила життєво важливих органів. В інших журналістів — побиті обличчя і зламані носи, — каже директор каналу Михайло Малишев, 57 років.

Журналісти телеканалу зняли на камеру автомобільну аварію. Її винуватці вимагали стерти відео. Поліція затримала нападників.

Зараз ви читаєте новину «Бойка, Новинського та Бакуліна не пустили до Одеси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі