пʼятниця, 24 лютого 2012 07:30

"Янукович використовуватиме технологію Сталіна"

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  Віктор Янукович кидає букет квітів у натовп своїх прихильників на передвиборному мітингу в Харкові у грудні 2004 року. Ті президентські вибори він програв Вікторові Ющенку. Главою держави Януковича обрали 2009-го
Віктор Янукович кидає букет квітів у натовп своїх прихильників на передвиборному мітингу в Харкові у грудні 2004 року. Ті президентські вибори він програв Вікторові Ющенку. Главою держави Януковича обрали 2009-го

25 лютого минає два роки з дня інавгурації президента 61-річного Віктора Януковича. За цей час йому вдалося об'єднати Україну, яка з 2004 по 2010 роки через політиків була поділена на Схід та Захід. Так вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 55 років.

— Тоді діяв принцип "свій-чужий". Виборці пробачали Партії регіонів, бо вони свої і боролися проти "помаранчевих". Цього вже немає. Тепер політика формується за принципом розколу влади та суспільства. На Сході сьогодні сильніше невдоволення, ніж на Заході — там більше розчарувань. Народ стає більш єдиний у несприйнятті влади. Тепер є партія суспільства — чесних людей. І партія влади – шахраїв, мажорів і корупціонерів. Це означає, що буде колосальний запит на моральне очищення суспільства.

Що вдалося зробити Януковичу за два роки?

— Відновити вертикаль влади — повернутися до Конституції 1996 року. Це дозволило Януковичу взяти під себе парламент і суди. Вдалося запустити процес над Тимошенко та посадити її. Це стало розправою над опозицією та її реальним лідером, який по-справжньому небезпечний для нього. Також Янукович зумів вибудувати силовий контур влади — призначив особисто відданих йому людей на ключові посади в Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки, армію. Це дає можливість йому почуватися впевнено напередодні та після парламентських виборів 2012 року. Януковичу вдалося провести революцію в правлячому класі: створити ефективну владу президента й еліту, особисто віддану йому. Старі донецькі соратники поступово відходять на другий план і усуваються від влади.

Як мав би діяти президент?

— Він багато чого обіцяв, але реально цього не хотів. Якби було бажання здійснювати євроінтеграцію, все давно було б зроблено. Янукович не зміг потоваришувати з Росією. Яка може бути дружба між двома хижаками? Питання в тому, хто сильніший.

Яких помилок припустився глава держави?

— Помилка не в Януковичі, а в тому, що його обрали 2010 року. Хоча це може бути і подарунком історії. Щоб на сході України зрозуміли: немає іншого виходу, аніж рухатися європейським шляхом. Янукович з точки зору макіавеллівського підходу до політики все робить правильно. Плетуться інтриги, відбувається узурпація влади та знищення її інститутів. Я би йому поставив п'ять із плюсом. Тому що він захотів владу, взяв її. Контролює вся і всіх. Прем'єр, Кабмін, силовики, Верховна Рада — під ним. При цьому вертикаль не працює. Якби у нього рейтинг зростав, можна було б сказати, що це взагалі — вищий клас. Коли Путін сконцентрував усю владу, мав 60-70 відсотків. А в нашого рейтинг тільки падає.

Янукович здатен кардинально переграти ситуацію?

— У нього є два виходи. Будучи автократом, ставати популярним і повертатися обличчям до суспільства. Якщо це сприймуть, то суспільство теж до нього повернеться. Тоді опозиція не буде боротися проти популярного лідера, в якого рейтинг 60 відсотків. Але він не відчуває виборців. Така політика направлена на збагачення самої влади і зубожіння народу. При автократії неможливо "почути кожного". Друге — розконцентровувати владу, повертатися до демократії і проводити політику, не переймаючись виборами 2015 року. Як це зробили Леонід Кравчук чи Віктор Ющенко. Хіба життя закінчилося, коли вони провели лише один термін? Ні. Але вони залишилися в історії.

Чого варто очікувати від третього року правління?

— Президент дистанціюватиметься від груп олігархічного впливу, зменшуючи вплив донецької політичної групи. Продовжуватиме оновлювати Кабмін. Період необхідності фінансової стабілізації закінчився. А тепер треба рухатися до чогось — проводити реформи чи поліпшувати соціально-економічну ситуацію. Януковичу це потрібно з прицілом на 2015-й, щоб виграти президентські вибори. Для цього він поступово формуватиме еліту, яка віддана особисто йому. Так відбудеться трансформація політичного режиму в режим особистої влади. Вибудовувати нову політичну ситуацію в майбутньому не можливо зі "старими" людьми.

Загроза для нього зараз криється у соратниках, які знають реального Януковича. Тому президент використовуватиме технологію Мао і Сталіна — стару гвардію перебити, а нову — підняти до владного Олімпу. Вони будуть завдячувати своїм статусом тільки Януковичу, а не належності до якоїсь групи впливу. Тому Віктор Федорович робитиме все, щоб послабити старих своїх соратників і замінити їх новими.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович використовуватиме технологію Сталіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі