вівторок, 21 лютого 2017 00:05

"Антикорупційні органи покривають топ-корупціонерів"

— Маю десь п'ять рішень суду Солом'янського району міста Києва, які визнають незаконною бездіяльність детективів НАБУ. Вони покривають топ-корупціонерів, — каже народний депутат 43-річний Віталій Купрій 15 лютого під час брифінгу генерального прокурора Юрія Луценка.

Звинуватив Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру у відмові розслідувати корупційні злочини.

— Суспільство вже не так цікавить, що робив злочинний режим Януковича. Люди хочуть знати, чому їх досі грабують топ-посадовці, — продовжує Купрій. — Я завалений зверненнями від співробітників прокуратури. Вони видають себе за інших людей, щоб розповісти про злочини чиновників. Недавно направив у НАБУ заяву щодо корупції першими особами "Укроборонпрому" (група державних компаній, що об'єднує більшу частину підприємств оборонно-промислового комплексу України. — ГПУ). Близько 280 мільйонів гривень розкрадають. Це завдає шкоди обороноздатності країни. Реакції — нуль.

Також повідомляв Антикорупційне бюро про порушення в транспортній сфері. Зокрема, коли брати Дубневичі (народні депутати з "Блоку Петра Порошенка" Богдан та Ярослав Дубневичі. — ГПУ) через транспортний комітет Верховної Ради отримують доступи до тендерів на Укрзалізниці. Розкрадають мільйони гривень. Що робить голова НАБУ Ситник? Відкриває провадження, висуває підозри, пауза — а далі все продовжується за старою схемою.

Торік наприкінці літа міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик прийняв рішення закуповувати більше вугілля на непідконтрольних територіях. Надав перевагу компанії "Донбас­енерго", власниками якої є Олександр Янукович і Рінат Ахметов. Водночас Насалик вирішив не збільшувати виробництво електроенергії на атомних електростанціях. Це корупційне, лобістське рішення, про що я написав у НАБУ. Там відкрили кримінальне провадження, а через кілька місяців протиправно закрили.

— Новоспечені антикорупційні структури займаються перетягуванням повноважень, обслуговують політичні й бізнес-інтереси угруповань при владі. Цим імітують боротьбу з корупцією, — говорить 52-річний Тарас Костанчук, керівник антикорупційної організації учасників АТО "Справедливість".

Так коментує звіт голови НАБУ Артема Ситника та керівника САП Назара Холодницького. 15 лютого його обговорювали в парламентському комітеті з питань запобігання та протидії корупції.

— Жоден корупціонер із вищих ешелонів влади не сидить у тюрмі за злочини. Ініціатива в боротьбі з корупцією повинна йти від керівників держави. Для чиновників, яких піймають на зловживаннях, має бути адекватне покарання.

Знищимо корупційну систему, коли буде політична воля президента, міністрів і народних депутатів. Можна буде говорити про перші результати боротьби з корупцією, як посадять кілька тисяч чиновників.

Директор НАБУ 37-річний Артем Ситник у січні отримав зарплатню 126 тис. грн.

Основна частина доходу — посадовий оклад — 76,8 тис. грн. Доплата за вислугу років — 23 040 грн, за доступ до держтаємниці — 7 680 грн, за ранг — 640 грн, відпускні — 18 169 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Антикорупційні органи покривають топ-корупціонерів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі