пʼятниця, 30 жовтня 2009 07:27

"Якщо команда Януковича прийде до влади, у країні правитимуть кримінальні авторитети"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народний депутат Василь Кисельов припускає, що лідер партії регіонів Віктор Янукович втече за кордон, якщо програє вибори
Народний депутат Василь Кисельов припускає, що лідер партії регіонів Віктор Янукович втече за кордон, якщо програє вибори

"Я тепер позапартійний, то мені легше дихати стало. Не відчуваю себе стадною скотиною", — каже народний депутат 61-річний Василь Кисельов. 15 вересня його виключили з Партії регіонів і звільнили з посади керівника кримської організації за "нанесення шкоди репутації партії". Згодом виключили з парламентської фракції "Регіонів".

Три тижні Кисельов обіцяв дати інтерв"ю. Однак переносив розмову "через зайнятість".

— Я б і далі вам казав, що поспішаю на літак чи ще кудись, якби не вчорашнє інтерв"ю Василя Джарти, — розповідає. — Я на нього злий. Те, що він розповів, — через слово неправда й приниження.

Заступник голови Партії регіонів Василь Джарти стверджує, що Кисельов — це проплачений проект. Після виключення з "Регіонів" він їздить Україною й збирає навколо себе ображених на Януковича людей.

— Тепер я маю моральне право говорити все, що вважаю за потрібне. Так і напишіть, що після інтерв"ю Джарти я погодився на розмову. Нехай йому попаде по шапці.

Чому тільки тепер почали говорити про те, що вас не влаштовувало в Партії регіонів?

— І раніше говорив не раз, і тому ж Віктору Януковичу. Я не просто був у цій партії, а брав активну участь у її створенні. У мене був 37-й номер партійного квитка всеукраїнського масштабу. 2004-го я щиро боровся за Віктора Януковича. І сьогодні вважаю, що він — достойна людина, має економічну, управлінську базу. Але якщо його команда прийде до влади, то в країні правитимуть кримінальні авторитети. От тому я й постраждав, бо у Криму повстав проти криміналу.

Хіба ваш опонент кримський депутат-"регіонал" Олександр Мельник був судимий?

— Був, і це може підтвердити міліція. До того ж Мельник не є членом Партії регіонів. Але фактично він є керівником Криму, одночасно — лідером злочинного угруповання. Тому мені в цій команді робити нічого.

Щоб якось перед виборами владнати кримський конфлікт мені запропонували перейти на цей період у центральний штаб. Я дав добро. Але коли приїхав у Крим, то однопартійці попросили повернутися до керівництва парторганізації. Я доповів про це лідерам партії, а в Криму сказав, що прийматиму рішення тільки після розмови з Віктором Януковичем.

Вдалося поговорити з ним напередодні вашого виключення?

— Ні. У вівторок уранці помічник Януковича сказав, що мені призначена зустріч із лідером на п"ятницю, а вже в цей день увечері з"явилося рішення про моє виключення. Мене стратили без мене. Не було навіть висновків центральної комісії. І найголовніше — не мав Янукович морального права, як керівник, за якого я стільки років стояв горою, підписати рішення про виключення без розмови зі мною. Цим він відверто підтримав криміналітет Криму.

Коли востаннє спілкувалися з ним віч-на-віч?

— 1 вересня. Говорили довго. Мені в серпні з міліції надали документи — оперативну інформацію, що мене "замовив" Мельник. Я сказав, що це їхній "ментовський розводняк", такого не може бути. Але мене переконали, що це правда.

Ні він, ні вона цій країні зараз не потрібні

Зараз є загроза вашому життю?

— Є, бо керівник кримської міліції Геннадій Москаль пропонував мені охорону. Але я відмовився. Мене до виборів прибирати не вигідно. Якщо вони на це підуть, то Януковичу не буде що робити на виборах. Але після виборів мені буде про що думати. Мені подзвонив один із "підручних" Мельника й сказав: "На третий день инавгурации Януковича я лично Киселева в асфальт закатаю".

Через усе це ви запропонували усунути Януковича з посади лідера партії?

— Це обумовлено піклуванням за майбутнє партії. Після перемоги Ющенка, коли в країні почалися репресії, Янукович вісім місяців ховався за кордоном. До виборів у місцеві ради тоді залишалося півтора роки. А хто зараз може гарантувати, що не буде так само? Цим я керувався, коли казав, щоб Янукович призупинив членство в партії на період виборів. У цей час один із його заступників готував би партію до місцевих виборів. Бо вибори президента і в місцеві ради — абсолютно різні. На президентських виборах у другому турі комуністи і ряд інших сил голосуватимуть за Януковича. Але на місцевих виборах кожен голосуватиме за себе.

Кого ви хотіли б бачити президентом?

— Не Тимошенко, і не Януковича.

Сергія Тігіпка?

— Це ви сказали, а не я. На жаль, Тігіпко зараз непрохідний.

Після президентських виборів політики обіцяють позачергові парламентські. У список "Регіонів" вас уже не візьмуть?

— Я бачу себе на місцевих виборах. Є сили, у списках яких я пройду. Можу балотуватися на мера Сімферополя.

У Криму я ще крові їм попсую. Не дам красти й робити те, що вони творять. Народ бачить, що є людина, яка стала проти цього.

Якщо цього разу Янукович не стане президентом, він зійде з політичної арени?

— Безумовно. Він на другий день зламається.

Якщо ти стовідсотково впевнений, що будеш президентом, то чого вчепився за державну дачу "Межигір"я" і втрачаєш очки? Документи ж на тебе оформлені! Скажи: "Я виїжджаю звідси, а ви судіться". Якщо переможеш, то вирішиш усі питання. Ніхто і не вякне. Якщо програєш вибори, Тимошенко все одно забере дачу, бо Юлія Володимирівна — не Ющенко. Якщо вона сказала, що буде "диктатура закону", то так і буде. Я ставлюся до неї з пересторогою, бо стільки популістських рішень було та гасел. Ні він, ні вона цій країні зараз не потрібні. Але вона має харизму, заслуговує на повагу.

Голова Львівської організації Партії регіонів Петро Писарчук заявляє, що Кисельову за критику партії гарно заплатили.

— Щойно я з ним говорив, — усміхається. — Кажу: "Невже ти не можеш припустити, що не все вимірюється грошима, а є щось таке, чого ти не знаєш? Що є ідея?" А він: "Можу". А я й кажу: "У вас немає совісті. Ні в тебе, ні в Джарти".


"Батько в тамбовській банді підносив патрони"


Василь Кисельов родом із міста Златоуст Челябінської області Росії. Через кілька місяців після народження захворів на запалення легенів. Лікарі порадили змінити клімат. Сім"я переїхала на батьківщину матері в Шполу Черкаської області.
— Мені по життю ніколи не було легко, — каже. — Я двічі намагався вступити в Чернігівське льотне училище. Казали, не візьмуть, бо в 16 років маму погнали в Німеччину. А батько з Тамбовської губернії, сам росіянин. У них у сім"ї було 12 сестер і один він, син. Мій дід Дмитро торгував у Москві цибулею, часником. Батько допомагав йому. Радянська влада розкуркулила їх. Усю родину відправили на Соловки. А батько пішов у 13 років у тамбовську банду підносити патрони. І йому дали два роки, що й врятувало його від Соловків. У мене ще борг перед близькими: поїхати на Соловки і подивитися, де їхні могили.


Заради партії продав дві квартири

Василь Кисельов навчався в Уманському сільгоспінституті. Працював на цегельному заводі, пізніше очолив колгосп "Дружба народів".

1996-го його обрали головою парламенту Криму. Згодом Леонід Кучма призначив Кисельова представником президента на півострові. Останні вісім років очолював місцеву організацію Партії регіонів.

— Усі гроші, що мав, я віддавав на партію. Тримав її з останніх сил. Дві квартири своїх дітей у Сімферополі продав. Донька тут, у Києві, заміж вийшла, а сину банк, в якому він працює, квартиру дав. От такий я божевільний. Сім"я важко пережила моє виключення з партії.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо команда Януковича прийде до влади, у країні правитимуть кримінальні авторитети"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі