пʼятниця, 21 червня 2013 06:30

Яценюк поговорив із Януковичем від імені всієї опозиції

— Зустріч із Януковичем таки відбулась, — урочисто говорить лідер фракції "Батьківщина" 39-річний Арсеній Яценюк під східцями Адміністрації президента о 17.00 в середу. У нього засмагле обличчя із кількаденною рудою щетиною. В руках зім'яті папірці, списані нерівними літерами сірим олівцем. Позаду Яценюка — близько 30 нардепів "Батьківщини". Мовчки слухають. Їх обступили журналісти.

6 червня мав відбутися щорічний виступ президента у Верховній Раді. Віктор Янукович не прийшов. Депутатам роздали текст його звернення. Опозиціонери заблокували трибуну парламенту з вимогою особистої розмови з главою держави. За 10 днів спікер повідомив, що президент запрошує лідерів усіх фракцій на зустріч до адміністрації. Попередив — захід буде без журналістів. Прийшли "регіонал" Олександр Єфремов, комуніст Петро Симоненко, спікер Володимир Рибак, Арсеній Яценюк від "Батьківщини". Не було "ударівця" Віталія Кличка і "свободівця" Олега Тягнибока.

— Я йому заявив: ми як опозиція все рівно переможемо, — розповідає про зустріч Яценюк. — Зачитав вимоги, підписані лідерами трьох опозиційних фракцій. Це — євроінтеграція, звільнення Юлії Тимошенко, економічна криза в Україні. Також ішлося про неможливість приватизації ГТС, корупцію, виборче законодавство, питання національної культури, мови та ідентичності. Я його перепитав: яке рішення ухвалять, щоб Юлія Тимошенко була на свободі?

— Що ж він відповів? — перебивають журналісти.

Яценюк вдивляється у свої записи і читає по складах відповідь Януковича.

— Пряма мова: "Ми в процесі перемовин. Передали пакет пропозицій нашим колегам із Заходу. Ніхто не сказав "ні". Для виконання гуманітарної місії, можливо, треба змінити законодавство", — піднімає голову і додає: — Є всі підстави говорити, що питання надання Тимошенко медичної допомоги за кордоном розглядають.

Удень, за 6 год. до зустрічі з президентом, журналісти чекали на Яценюка біля входу до зали парламенту. В той час ще було невідомо, чи піде лідер "Батьківщини" на зустріч до Януковича. Віталій Кличко  відмовився. Олег Тягнибок зволікав.

— Учора фракція вирішила, що Арсеній Петрович повинен піти, навіть сам, — каже нардеп від "Батьківщини" 55-річний Сергій Сас. — Формат, звичайно, не такий, як хотіли. Але наш пріоритет — євроінтеграція. Ключ до неї лежить у камері Тимошенко.

Із сесійної зали виходить Яценюк. Минає журналістів, перешіптується із нардепом Андрієм Пишним і повертається до зали.

За цим спостерігають двоє депутатів-"ударівців".

— Та вчора ж усе вирішили, — сміються. — Не буде Тягнибока.

— А нащо йти, для чого? — каже другий. — Щоб на ковьор стати перед Януковичем? Там і скомпрометувати можуть. Янукович обніме Кличка, той же не втече. Це все сфотографують і розтиражують. А баба в селі скаже: "Всьо, Кличко — зрадник. Із Януковичем обнімається".

З'являється Петро Симоненко. Поправляє червону краватку.

— Ми прийдемо, звичайно. Президент же запросив, — говорить. — Будемо йому свою антикризову програму пропонувати.

— Глава держави повинен прийти до парламенту і виступити перед усіма? — питають його.

Симоненко буряковіє:

— Треба говорити, не хто куди прийшов, а хто шо робе, — різко відповідає і наголошує на останньому слові.

О 13.00 до преси виходить Тягнибок. Говорить голосно, активно жестикулює:

— Нема сенсу підігрувати нікому не потрібним іграм Януковича. Україна на межі громадянської війни. Ми готові говорити із будь-ким, хоч із чортом. Але йти на погоджувальну раду номер два — кому це потрібно?

В обід спікер закриває засідання Верховної Ради. Яценюк виходить із будівлі з колегами по фракції. Пішки прямують до адміністрації майже правильною колоною. У першому ряду — Яценюк, Володимир Яворівський, Тетяна Слюз, Андрій Пишний. Крокують нога в ногу через відгороджене парканом порожнє подвір'я. Зупиняються біля журналістів.

— Якщо президент боїться прийти, то ми не боїмося прийти до нього, — каже Яценюк. Задирає підборіддя. — Янукович не може зустрітися з нами без адвокатів — комуністів та "регіоналів". Нехай. Я піду сам.

За Яценюком східцями до адміністрації підіймаються близько півсотні депутатів.

— В приемную пустили только Арсения Яценюка, — відчиняє залізні двері президентської адміністрації нардеп 53-річний Андрій Сенченко. — Но нас шокировало вот что: когда поднимались по лестнице, на втором этаже выбежали полтора десятка "титушок" — кто в футболках, кто в спортивных штанах. То есть публика, которая участвует в столкновениях во время уличных акций, оказывается, является частью охраны президента.

Зустріч триває близько 2,5 год.

— Починаємо хвилюватися за Арсенія Петровича, — сміється нардеп 33-річний Леонід Ємець.— Усе-таки він у компанії тих, з ким у темному провулку краще не зустрічатися.

О 17.00 виходить представник президента у парламенті "регіонал" 43-річний Юрій Мірошниченко. Широко всміхається.

— Пройшла дуже хороша зустріч, — говорить. — Відверта, принципова. Президент обмалював усю ситуацію із політичних питань, запросив до співпраці. Він згоден бути активним учасником формування нової політичної культури й партнером усіх фракцій. Янукович готовий прийти до парламенту. Можливо, виступить під час закриття сесії.

Журналісти налаштовані скептично:

— Чого нас не пустили?

— Ми не хотіли, щоб зустріч перетворилася на політичне шоу, — відповідає Мірошниченко. — Ви отримаєте зйомку, яку вели у протокольному режимі.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк поговорив із Януковичем від імені всієї опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі