неділя, 17 вересня 2006 17:45

"Я зла довго ні на кого не тримаю"

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Олег Рибачук і Віктор Балога на брифінгу в Секретаріаті президента
Олег Рибачук і Віктор Балога на брифінгу в Секретаріаті президента

О пів на десяту ранку минулої суботи міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога, 43 роки, під"їхав до Секретаріату президента. Напередодні ходили чутки, що саме його призначать секретарем Ради національної безпеки й оборони.

— Ліг спати лише о сьомій, — поскаржився він кореспондентові "ГПУ".

У сірому костюмі й краватці того ж відтінку Балога справді мав трохи стомлений вигляд. Біля міністра сильно відчувався солодкуватий запах парфумів.

На запитання про можливе нове призначення Балога лукаво відводить очі й усміхається.

— Ну, я ж поки що залишаюся міністром... — каже і йде сходами нагору, в напрямку приймальні президента.

За дві години Віктор Ющенко призначив його новим головою свого Секретаріату. Після цього відбувся спільний брифінг Віктора Балоги й Олега Рибачука, 48 років, який обіймав цю посаду дотепер.

— Мені приємно, що поруч зі мною сидить мій наступник, — жваво починає Рибачук.

Пояснює, що президент призначив його головою Секретаріату рік тому, коли була серйозна криза — розкол у помаранчевій команді. А попереду — вибори до Верховної Ради.

Біля міністра сильно відчувався солодкуватий запах парфумів

— Із президентом ми домовлялися, що я приходжу сюди на певний період. Він поставив переді мною завдання. Ми говорили кілька днів тому, й він погодився, що ці завдання виконані, — розповідає Рибачук.

Каже, що тепер більше часу присвячуватиме сім"ї.

Рибачук говорить голосно і багато жестикулює. Натомість Балога, який зазвичай багато усміхається й жартує, промовляє тихо. Він стриманий і зосереджений.

— Секретаріат президента має діяти в наступальному ключі, — каже він, коли бере слово. — Ми здатні забезпечити виконання програми президента. Для цього у нас є все — повноваження і політична воля.

Як і перший голова Секретаріату Ющенка Олександр Зінченко, Віктор Балога колись був впливовим членом СДПУ(о). Але 2000 року сильно посварився з її лідерами, зокрема Віктором Медведчуком, і вийшов з партії. Тоді Балога був головою облдержадміністрації Закарпаття — базової області есдеків. На виборах до Верховної Ради  1998 року СДПУ(о) взяла там 31% голосів. А через одномандатні округи нардепами стали Григорій Суркіс, Віктор Медведчук і Нестор Шуфрич.

Після виходу з СДПУ(о) Балога став довіреною особою прем"єр-міністра Віктора Ющенка. Цікаво, що у війні з СДПУ(о) Балогу підтримала і місцева еліта, і президент Леонід Кучма. Але через місяць після звільнення Ющенка з посади прем"єра Кучма підписав указ про відставку Балоги.

На брифінгу його запитують, як почувається на посаді голови президентського апарату. Адже всього два роки тому її обіймав його головний політичний ворог — Віктор Медведчук. Балога червоніє, якось невесело усміхається і опускає голову. На мить замислюється.

— Дякую. Дуже інтересне запитання. Я, як правило, зла довго ні на кого не тримаю... — каже на завершення голова Секретаріату президента.

Зараз ви читаєте новину «"Я зла довго ні на кого не тримаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі