понеділок, 06 липня 2009 19:08

Роза та Сергій Скляренки взяли на виховання двох сестричок

Автор: фото: Валентина Батрак
  Роза і Сергій Скляренки з села Улянівка Переяслав-Хмельницького району на Київщині взяли на виховання двох сестричок — Сашу і Людмилу (праворуч). Їхня рідна матір спилася
Роза і Сергій Скляренки з села Улянівка Переяслав-Хмельницького району на Київщині взяли на виховання двох сестричок — Сашу і Людмилу (праворуч). Їхня рідна матір спилася

Місяць тому в селі Улянівка Переяслав-Хмельницького району на Київщині відновили дитячий садок "Сонечко". Заклад не працював шість років. Завідує ним  36-річна Роза Скляренко. Позаторік вона із чоловіком-підприємцем 43-річним Сергієм узяла на виховання двох сестричок — 2-місячну Олександру та 1,5-річну Людмилу. Їхніх батьків-алкоголіків позбавили прав.

— Я своїх батьків не пам"ятаю, — Роза Іванівна сідає за стіл з папками у своєму кабінеті. — Вони пиячили, а мене 4-річною забрали в інтернат. Там усі наголо пострижені, в однакових платтячках, туфлях. 9-річною я лежала в лікарні. Мамочкам із дітками допомагала. Мене всі любили, бо ж сирота. Одна жіночка виписалася й розповіла у своєму селі про мене. І ось приїздить ціла армія жінок подивиться на мене. Показують на сиву жіночку: "Хочеш, щоби вона стала твоєю мамою?" Кажу: "Хочу". Марії Яківні Ковтун — прийомній моїй — тоді 48 років було. Привезла мене додому. Микола Павлович, її чоловік, питає, що хочу на сніданок? "Смажену картоплю", — відповідаю. "А на обід?" — "Смажену картоплю". — "А на вечерю?" — "Смажену картоплю", — сміється. — Це для мене такий делікатес, що й за золото не купиш. Я ж іншої їжі в інтернаті не бачила.

Твоя Саша впісялася, а мені треба казки іншим читати, бо не заснуть

Ковтуни розшукали старшу на два роки сестру Рози.

— Таміла сьорбнула інтернатівського життя через край. Не слухалася, а за два тижні попросилася назад. Після того бачила її тільки раз, коли в неї вже дитина була. А чотири роки тому написала мені. Вона пила, жила нерозписана з чоловіком, народила трьох дітей — і всіх у неї забрали. Адреси не залишила, не знаю, чи жива тепер вона. Ми з чоловіком хотіли узяти до себе її діток. Доки шукали їх, ходили на тренінги для прийомних батьків — їх уже всиновили. Запропонували нам узяти інших. У нас вже було двоє доньок: 18-річна Ганна і 12-річна Руслана. Я вийшла заміж після десяти класів. На весіллі один хіромант сказав: "У вас буде багато дітей". А ми з Серьожею запланували: як у нас буде дім, господарство, зробимо для когось те, що зробили для мене, — допоможемо хоч одній дитині. А взяли двох — бо рідних не розлучиш.

10 років тому Роза повірила в Бога.

— Старша донька хворіла на ревматизм серця — ускладнення після ангіни. Два місяці лежала в лікарні, страшеннно боліли кістки. Щогодини їй давали уколи. Аналізи погані, лікарі мовчать. Аня могла стати інвалідом. І я стала на коліна. Благала: "Якщо дитина видужає, завжди ходитиму до церкви". Наступного дня аналізи Ані нормалізувалися, вона почала їсти. Хвороба відступила. Я поїхала в райцентр, а там у церкві замок на дверях, батюшка вихідний. Поїхала в неділю — знову зачинено. І тут в автобусі Бог посилає мені євангельську християнку, — перебирає пальцями помаранчевий шарфик. — За ніч перечитала "Новий заповіт". Так плакала, бо шкода було Христа.

— Твоя Саша впісялася, а мені треба казки іншим читати, бо не заснуть, — вихователька у білому халаті заглядає у кабінет.

Роза Скляренко йде у спальню. Там 12 дітей віком до шести років лежать у нових ліжечках. Сплять не всі. Кілька голів підводяться. Завідувачка забирає смугляву доньку в іншу кімнату переодягати. За нею чимчикує старша сестра. У дівчинки блакитні очі і світле волосся. На сестру не схожа.

— Я Сашу дуже тепло одягаю. Вона в лікарні лежала з пороком серця. Але Господь зцілив її молитвами. Лікарі з київської клініки Амосова не повірили, що хвороба минулася. А тепер у неї вегетосудинна дистонія — ніжки й ручки мерзнуть.

Зараз ви читаєте новину «Роза та Сергій Скляренки взяли на виховання двох сестричок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі