неділя, 30 липня 2023 09:31

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ атакують ворога під Бахмутом та просуваються у Запорізькій області: нові карти бойових дій
5

Українські війська продовжують наступати у напрямку Кліщіївки під Бахмутом та поступово просуваються в Запорізькій області.

Разом з тим російські загарбники не залишають спроб атакувати у районі Сватового та Кремінної. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація в Луганській та Харківській областях

Російські війська 29 липня продовжили наступ на лінії Сватове-Кремінна. На окремих ділянках їм вдалося просунутись вперед. За даними українського Генштабу, війська РФ вели безуспішні наступальні дії поблизу Новоєгорівки, Серебрянського лісу на південь від Кремінної та Білогорівки.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Харківській та Луганській областях
Ситуація у Харківській та Луганській областях

У Міноборони Росії стверджували, що підрозділи Західного угруповання військ РФ вели наступальні дії поблизу Куземівки. А один з російських блогерів зазначив, що підрозділи 21-ї ОМСБр захопили Новоєгорівку і зачищають прилеглі території.

"Воєнкор" також стверджував, що російські війська відкинули українські сили з висот між Новоєгорівкою та Надією. Інший російський військовий блогер писав, що війська РФ проводили штурм біля Надії, але не уточнив результати. Водночас в ISW не мають візуального підтвердження російських заяв про широкі наступи в районі Сватового і Кремінної.

Російські джерела також стверджували, що 29 липня українські війська здійснили наземні атаки на лінії Сватове-Кремінна і не просунулися. У Міноборони Росії стверджували, що підрозділи російського Центрального угруповання військ відбили два українські штурми поблизу Райгородки і Серебрянського лісу, а підрозділи російського Південного угруповання військ відбили український штурм біля Білогорівки Донецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вночі вдарила авіабомбами по Зміїному: в ЗСУ повідомили подробиці

Бойові дії у Донецькій області

Українські війська продовжували контрнаступальні дії в районі Бахмута і 29 липня просунулися вперед. Геолокаційні кадри, опубліковані 28 липня, показують, що ЗСУ просунулися до північно-західної околиці Курдюмівки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Російські військові блогери стверджували, що українські війська продовжували атакувати Кліщіївку, але російська оборона нібито вистояла. Російський "воєнкор" також стверджував, що українські війська зменшили інтенсивність своїх атак на Кліщіївку через негоду в цьому районі. Окрім того, російські військові блогери стверджували, що сили РФ відбивали українські атаки поблизу Андріївки, Ягідного та Оріхово-Василівки.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії в районі Бахмута
Бойові дії в районі Бахмута

Російські та українські сили 29 липня проводили обмежені наступальні операції в районі Авдіївки, але просувань не зафіксовано. Українські та російські джерела повідомили, що російські сили здійснили наземні атаки поблизу Авдіївки та Мар'їнки. Російське МО також стверджувало, що сили РФ відбили українські наземні атаки поблизу Авдіївки, Первомайського та Красногорівки.

Бойові дії на півдні України

Українські війська 29 липня продовжили контрнаступальні дії на ділянці західного кордону Донецької та східної Запорізької областей і просунулися в цьому напрямку. Зокрема, геолокаційні кадри, опубліковані 29 липня, показують, що українські війська просувалися на північ від Приютного.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

За даними українського Генштабу, ЗСУ продовжують наступальні дії на Бердянському напрямку. У Міноборони Росії заявили, що невідомі підрозділи 36-ї загальновійськової армії РФ і ВДВ РФ відбили дві українські атаки в районі Старомайорського та Урожайного. Пов'язаний з Кремлем військовий блогер 29 липня заявив, що українські невеликі піхотні групи безуспішно атакували позиції росіян на захід від Старомайорського.

Декілька російських військових блогерів стверджували, що війська РФ здійснили контратаку біля Рівнопіля, Старомоєрського, Урожайного та Приютного, але не уточнили результат.

Пов'язаний з Кремлем "воєнкор" 29 липня заявив, що російські війська обстрілюють українські позиції в Старомайорському, щоб не дати українським силам просуватися далі на південь.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Херсонській області
Бойові дії у Херсонській області

Українські війська 29 липня продовжили контрнаступальну операцію на заході Запорізької області та дещо просунулися вперед. Генштаб України повідомив, що українські війська продовжували наступальні дії на Мелітопольському напрямку. Кілька військових блогерів стверджували, що українські сили вели штурм біля Роботиного за підтримки артилерії, але не прорвались до населеного пункту. Пов'язаний із Кремлем військовий блогер стверджував, що українські війська захопили невеликий лісовий масив на північний схід від Роботиного.

Протягом минулої доби на основних напрямках фронту відбулось 36 бойових зіткнень, повідомив вранці 30 липня Генеральний штаб ЗСУ. Українські війська продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках. ЗСУ закріплюються на досягнутих рубежах.

Збройні сили України подвоюють зусилля щодо прориву щільної російської оборони в ході контрнаступу на півдні країни, який від початку червня ніяк не може набрати обертів. Про це пишуть західні ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ атакують ворога під Бахмутом та просуваються у Запорізькій області: нові карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі