субота, 29 жовтня 2022 16:20

Затриманий у Норвегії шпигун виявився кадровим офіцером ГРУ

Затриманий у Норвегії шпигун виявився кадровим офіцером ГРУ
Затриманий у жовтні співробітник норвезького Арктичного університету Тромсе, який називав себе професором із Бразилії Жозе Ассіса Джіаммаріа, насправді є офіцером ГРУ. Фото: The Insider

Затриманий у жовтні співробітник норвезького Арктичного університету Тромсе, який називав себе професором із Бразилії Жозе Ассіса Джіаммаріа, насправді є громадянином РФ Михайлом Мікушиним.

Більше того, він виявився кадровим офіцером ГРУ. Це з'ясували розслідувальні портали Bellingcat та The Insider.

Розслідувачі довідались, що Мікушин народився в Єкатеринбурзі і 1994 року закінчив школу.

У 26 років він переїхав до Москви, де мешкав в офіцерському гуртожитку при Військово-дипломатичній академії ГРУ у корпусі, де зареєстровані офіцери, які проходять навчання на 1-му факультеті академії, що готує офіцерів для роботи за кордоном як розвідників під дипломатичним прикриттям та розвідників-нелегалів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Норвегії затримали росіян за фотографування військових об'єктів

2006 року Мікушин випустився з академії і зміг отримати бразильський паспорт на тій підставі, що нібито має матір-бразилійку. Мікушин вивчив португальську мову.

2011 року Мікушин поїхав вчитися в Канаду до Університету Калгарі. Якийсь час Мікушин займався "дослідницькою" роботою в Канаді і 2019 року навіть опублікував статтю, яка доводить необхідність нових військових баз в Арктиці.

2021 року Мікушин прибув до Норвегії для дослідницької програми в Університеті Тромсе, яка, серед іншого, включала вивчення "гібридних загроз".

Але його бурхлива діяльність не обмежувалася Норвегією. Так, наприклад, лише місяць тому він взяв участь у тренінгу у Вільнюсі, організованому за підтримки ЄС та присвяченому "гібридній війні". Однією з тем тренінгу було, наприклад, "як реагувати у разі саботажу на газопроводі "Північний потік".

Мікушина затримали по дорозі на роботу вранці в понеділок, 24 жовтня. Наступного дня, 25 жовтня, доставили до будівлі суду.

Затриманого науковця просять вислати з країни, позаяк він "представляє загрозу фундаментальним національним інтересам". У поліцейській спецслужбі Норвегії PST вважають, що цей чоловік насправді є громадянином Росії, який виконує завдання для Росії під прикриттям Бразилії.

За минулий місяць це вже щонайменше десятий випадок затримання підозрюваних у шпигунстві на півночі Норвегії, де розташовані стратегічні об'єкти.

Зараз ви читаєте новину «Затриманий у Норвегії шпигун виявився кадровим офіцером ГРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі