четвер, 09 лютого 2023 09:21

Спецтема: Війна Росії проти України

За український паспорт ‒ 10 років обмеження прав: Росія продовжує терор на захоплених територіях

За український паспорт ‒ 10 років обмеження прав: Росія продовжує терор на захоплених територіях
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів про російський терор на захоплених територіях. Фото: 1zahid.com

Росія продовжує медичний терор на тимчасово окупованих територіях Луганської області.

Черга дійшла й до Сіверськодонецька. Там хворих з лікарні відправляють додому, бо готують приміщення під хірургію для військових РФ. Про це вранці 9 лютого повідомив у Telegram голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, раніше загарбники своїх поранених везли вглиб території. Не залишали їх у розграбованих самими ж окупантами медичних закладах. Але нині їх така кількість, що під шпиталі переобладнані навіть медзаклади у прифронтових населених пунктах.

Тим часом російські загарбники готують закон, що дозволить за користування українським паспортом на окупованих територіях обмежувати людей у правах на 10 років. Держдума вже прийняла його у першому читанні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не вщухають бої біля Кремінної – Гайдай про втрати РФ на Луганщині

"Вказано, що це дозволить забезпечити допуск осіб, які зараз мають громадянство України, до заміщення державних, муніципальних та інших посад. А також врегулювати інші питання, при вирішенні яких це виступає обмежуючим фактором. Зокрема, при отриманні заробітної плати, пенсії та інших соціальних виплат, що зараз відбувається на тимчасово окупованих територіях. Із дня подання заяви про відмову людині необхідно буде утримуватись від реалізації прав та виконання обов'язків громадянина України. У тому числі від отримання та використання паспорта та інших документів. При порушенні повторно звернутися із заявою дозволено лише через 10 років", ‒ пояснив Гайдай.

Втім, за його словами, відмова від українського громадянства ніяк не гарантує отримання роботи.

"До прикладу, у населених пунктах Гірської та Попаснянської громад, які росіяни підпорядкували Первомайську, за словами місцевої окупаційної влади, пріоритет у працевлаштуванні до бюджетних організацій матимуть ті, хто бере участь у питаннях "життєзабезпечення" територій. З урахуванням практично відсутніх там відновлювальних робіт претендувати на ту чи іншу посаду, навіть якщо вона не вакантна, може хто завгодно – достатньо показово привезти до міста чи села якусь допомогу", ‒ зазначив Гайдай.

Російські окупанти перейшли до наступу в Луганській області.

На Кремінському напрямку спостерігається "максимальне загострення" – росіяни намагаються прорвати українську оборону, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 8 лютого.

Зараз ви читаєте новину «За український паспорт ‒ 10 років обмеження прав: Росія продовжує терор на захоплених територіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі