четвер, 30 березня 2023 12:48

В'язні виманили у родичів військовополонених понад 100 тис. грн

В'язні виманили у родичів військовополонених понад 100 тис. грн
СБУ викрила в'язнів Рівненської колонії, які виманювали гроші у родичів українських військовополонених. Фото: СБУ

Служба безпеки України та Нацполіція ліквідували у Рівненській області шахрайську схему виманювання грошей у родичів зниклих безвісти українських військових.

Кошти у родичів українських військовополонених виманювали в'язні Рівненської колонії, повідомила 30 березня пресслужба СБУ.

"Незаконну діяльність організували троє ув'язнених місцевої виправної колонії, які відбували покарання за тяжкі злочини. Зловмисники знаходили в інтернеті людей, які розшукують своїх близьких, учасників бойових дій, і представлялись їм військовослужбовцями. Потім за гроші пропонували громадянам "допомогу" у встановленні місця перебування і стану здоров'я зниклих воїнів або навіть звільнення їх із полону", – ідеться в повідомленні.

Вартість таких "послуг" становила від 3 до майже 100 тис. грн. Сума залежала від емоційно-психологічного стану потерпілих та їхніх фінансових можливостей. Гроші просили переказувати на банківські картки знайомої одного із ув'язнених. Після отримання коштів зловмисники припиняли спілкування з потерпілим і більше не виходили з ним на зв'язок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спакували зрадника, який "полював" на склади ЗСУ під Авдіївкою

"Шахраї підшукували своїх жертв у тематичних спільнотах популярних соцмереж, до яких приєднувались із фейкових акаунтів. Там вони знаходили інформацію про військових, яких розшукували, і заходили у приватне листування з їхніми родичами. У ході розмов зловмисники застосовували методи маніпулятивного впливу та чинили психологічний тиск на співрозмовників", – звітує відомство.

Під час обшуків за місцем відбування покарання та за адресою проживання знайомої одного зі в'язнів правоохоронці вилучили:

– мобільні телефони і планшети;

– майже 20 сім-карток різних мобільних операторів, на які були зареєстровані фейкові акаунти та з яких зловмисники телефонували потерпілим;

– п'ять банківських карток, на які надходили гроші від потерпілих;

– чорнові записи із доказами незаконної діяльності.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру.

В Одеській області Служба безпеки України ліквідувала шахрайську схему. Затримали ділка, який видурював гроші у рідні українських воїнів, що загинули під час повномасштабного російського вторгнення.

За "винагороду" він та його спільники обіцяли постраждалим сім'ям своє "сприяння" в отриманні одноразової грошової допомоги від держави. СБУ задокументувала факт видурювання $10 тис. з близьких родичів загиблого військовослужбовця Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «В'язні виманили у родичів військовополонених понад 100 тис. грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі